Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur drönarna flög över Rysslands elitområde Rubljovka och få reda på vem som bor i närheten av där drönarna slogs ned i klippet. Foto: SVT Grafik

Drönarna i Moskva skrämde upp Rysslands mäktigaste personer

Publicerad

Tidigt på morgonen den 30 maj attackerades Moskva av flera drönare. Det var den största drönarattacken som Ryssland hittills drabbats av sedan man startat sitt anfallskrig i Ukraina. Och de som påverkades mest var den ryska eliten.

”Det exploderar över Rubljovka. Varje ryss dröm” – så lyder en av kommentarerna på Twitter efter att drönare både synts över Rubljovkas lyxbostäder och exploderat precis i närheten.

Kort efter attacken publicerade den ryska politikern Aleksandr Chinsjtejn en lista över var drönarna hade slagit ned. Listan har tillsammans med officiella uppgifter från ryskt håll samt bild- och videobevis på sociala medier gjort det möjligt att se var drönarna flög. Bland annat har den oberoende ryska nyhetssajten Vjorstka sammanställt en karta som visar att majoriteten av drönarna sköts ner i eller i närheten av Rubljovka, som anses vara Rysslands dyraste område. I närheten finns ett av Putins residens och en mängd politiker, högt uppsatta tjänstemän och affärsmän. De flesta med någon koppling till Kreml bor där.

Drönare stördes med elektroniska motmedel

Enligt ryska försvarsdepartementet stördes tre av drönarna ut med hjälp av signaler och de resterande fem slogs ned med raketer väster om Moskva. Tre drönare flög in i flerfamiljshus. Ryssland har dock inte bekräftat att det handlar om just de tre som stördes ut och tappade riktningen.

Putin tvingades kommentera

Det dröjde ett halvt dygn innan Rysslands president Putin kommenterade händelserna under ett eventbesök.

– Moskvas luftvärn fungerande på ett godkänt sätt, även om det finns saker att jobba på. Alla förstår vad som behöver göras för att sprida ut luftvärnet och det kommer vi att göra, sa han.

Putin passade också på att säga att Ukraina målmedvetet riktat drönare mot civila och bostadshus. Samtidigt lät han bli att nämna att Ryssland utsatte Kiev för 17 attacker under maj månad där människor dödats och hela lägenheter förstörts.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet