De frivilliga brittiska grottdykarna Richard Stanton (vänster) och John Volanthen (mitten) talar med amerikansk militär i Mae Sai, i Chiang Rai-provinsen i norra Thailand, tisdagen den 3 juli 2018. Foto: AP/Sakchai Lalit

Dykaren som fann pojkarna i grottan: ”Jag luktade mig fram till dem”

Uppdaterad
Publicerad

Grottdykaren John Volanthen, som till vardags är it-konsult, berättar att han luktade sig fram till de 12 thailändska pojkarna och deras tränare. BBC är ett av få tv-bolag som lyckats intervjua dykaren som fann det instängda fotbollslaget.

Det båda brittiska grottdykarna ledde räddningen av det thailändska fotbollslaget efter att de varit instängda i mer än två veckor djupt inne i grottsystemet Tham Luang Nang Non.

John Volanthen, 47, och Rick Stanton, 56, lyckades finna pojkarna och deras tränare, omkring 4 kilometer in i den översvämmade grottan, något som inte ens den thailändska militära elitstyrkan kunde göra.

Pojkar fast i grotta i Thailand

Efter att ha grottdykt och vandrat växelvis i grottan, fick dykteamet vittring på barnen.

– I det här fallet kände vi lukten av barnen innan vi såg dem, säger John Volanthen till BBC.

”Förvänta det oväntade”

Till vardags är Volanthen it-konsult i Bristol. Han arbetar på frivillig basis med grotträddning för ”South and Mid Wales Cave Rescue Team”.

Både Volanthen och Stanton har blivit överösta med förfrågningar om intervjuer, men de har hållit sig undan. BBC är ett av få medier som fått John Volanthen att berätta om räddningsarbetet i Thailand.

Hade du någon idé om vad du skulle möta?

– Svaret är att förvänta sig det oväntade.

Den frivillige brittiske grottdykaren John Volanthen vid Tham Luang grottsystem i samband med sökandet efter 12 pojkar och deras tränare som är instängda 4 kilometer in i grottan. Foto: AFP/Lillian Suwanrumpha

Lovade pojkarna att återvända

Volanthen berättar att sikten i vattnet i den thailändska grottan var dålig. På sina håll var den mindre än en decimeter. Kylan var också ett problem för de mindre pojkarna.

Han beskriver hur dykteamet förberedde pojkarna och tränaren på att de skulle bli lämnade igen för att hämta mer hjälp.

– Vi ägnade mycket tid till att stärka dem innan vi lämnade dem. Vi hade ljus att ge dem, men ingen mat.

När ni lämnade dem för att upprätta räddningsplanen, hur säkra var ni på att de skulle vara vid liv när ni kom tillbaka?

– Jag gav ett löfte att jag skulle komma tillbaka och vi kom tillbaka med mat.

Dröjde en vecka innan de kunde räddas

Det dröjde ytterligare nästan en vecka innan de sista fyra pojkarna räddades. Tekniken för att ta ut pojkarna var olika beroende på hur grottgångarna såg ut. Om grottpassagen var trång och djup, höll han pojkarna nära sitt bröst. Om passagen var vid och grund, höll han pojkarna vid sidan av sin kropp.

– De var fästa i oss, så att om vi skulle tappa bort dem på grund av den begränsade sikten, skulle vi hitta dem igen.

Intervjun avslutas med att reportern säger att grottdykarnas insats är ”helt enastående.”

– Jag förstår det först nu, svarar Volanthen, och verkar nästan förvånad över påståendet.

Nu är han tillbaka på sitt vanliga jobb som it-konsult i Bristol.

Totalt deltog omkring 90 dykare, varav 50 utländska dykare. De flesta var frivilliga, utöver den thailändska militära elitstyrkan Navy Seals.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pojkar fast i grotta i Thailand

Mer i ämnet