Dylann Roof. Foto: TT

Dylann Roof får dödsstraff för massmord i kyrka

Publicerad

Dylann Roof har dömts till dödsstraff för massmordet i kyrkan i Charleston 2015 där nio personer dödades. Beslutet fattades av en federal jury, och offentliggjordes sent på tisdagen. ”Jag känner fortfarande att jag var tvungen att göra det” sade 22-åringen i rättssalen.

Under tisdagen, den sista dagen i rätten, förklarade Dylann Roof ännu en gång att han inte ångrar den brutala massakern i juni 2015. Strax före juryns inledde sina överläggningar sade Roof:

– I mitt erkänande sade jag till FBI att jag var tvungen att göra det, och uppenbarligen var det inte helt sant... jag behövde inte göra någonting.

– Men vad jag menade var att jag kände att jag behövde göra det, och jag känner fortfarande att jag behövde göra det.

Unik dödsstraff

På totalt 18 av de 33 åtalspunkterna fanns dödsstraff som möjlig påföljd. Den tolv personer stora jury, som hade avgörandet i sina händer under tisdagen, kom efter flera timmars överläggningar fram till en rekommendation om dödsstraff som påföljd för 22-åringen – detta på samtliga 18 möjliga punkter, rapporterar CNN.

Detta blir första gången någonsin som en person i USA döms till döden för ett så kallat ”federalt hatbrott”.

Malcolm Graham, vars syster dog i den brutala massakern, sade efter beskedet att han tycker juryn fattat ett riktigt beslut.

– Det finns inte plats i Amerika för hat, rasism och diskriminering, inte ens i den minst minsta fängelsecell, sade han till AP.

Väntade 40 minuter

Om juryn inte hade kunnat komma överens hade påföljden för Dylan Roof, som företrätt sig själv under rättegången, automatiskt blivit livstids fängelse.

I mitten av december 2016 befanns 22-årige Roof skyldig för samtliga 33 åtalspunkter, bland annat hatbrott, brott mot vapenlagarna samt förhindrande av fri religionsutövning.

Dylann Roof yttrade sig inte under den första delen av rättegången, men i en bandad bekännelse sade han att han genomförde attacken som hämnd för alla brott han påstår att svarta människor begår mot vita människor.

Hela rättegången har avhandlat den brutala massaker som Roof genomförde i en kyrka i Charleston, South Carolina, 2015.

Den unge mannen hade väntat på att medlemmarna i en Bibelstudiegrupp skulle stänga sina ögon för att be.

”En extrem rasist”

Han fick sitta länga i kyrkan och vänta den där sommardagen, i juni 2015. När medlemmarna slöt sina ögon inledde han massskjutningen. Nio personer dog.

Ungefär ett och ett halvt år senare tryckte åklagare Jay Richardson i rätten i dag på följande på följande saker i sin slutplädering:

  • Han besökte kyrkan tre gånger före attacken för att utforska sitt mål.
  • Han satt ned tillsammans med sina offer i 40 minuter innan dödsskjutningen.
  • Han avlossade mer än 75 skott, laddade om sju gånger. Han stod ovanför sina offer, sköt dem löpande med flera skott.
  • Han har inte visat ett spår av samvetskval.

Richardson sade till juryn att händelsen helt uppenbart är att betrakta som ett rasistiskt hatbrott. Det mest uppenbara beviset finns enligt åklagaren i det inspelade förhör där Dylann Roof säger att ”någon var tvungen att göra det” eftersom ”svarta personer dödar vita personer varje dag”.

– Detta är ord från en extrem rasist som trodde att det här kunde rättfärdigas, sade Richardson i rätten, enligt CNN.

Under onsdagen väntas domaren formellt förkunna dödsdomen mot Dylann Roof – den 22-årige massmördaren i Charleston, South Carolina.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kyrkoskjutningen i Charleston

Mer i ämnet