Walmart drar in sydstatsflagga

Uppdaterad
Publicerad

Affärsjätten Walmart kommer att ta bort alla sydstatsflaggor från sitt sortiment. Flaggan, som anses vara en symbol för slaveriet, har blivit hett debatterad inte minst efter kyrkomassakern i Charleston.

Sedan dådet förra veckan då nio svarta kyrkobesökare sköts ihjäl har sydstatsflaggan stått i fokus. Dylann Roof, som erkänt dådet, hade flaggan sydd på sina kläder och har poserat på bild med flaggan och en pistol.

Vajade på hel stång

Under dagen för massakern behölls dessutom flaggan utanför delstatsparlamentet vajandes på hel stång medan den amerikanska flaggan istället hissades på halv stång för att symbolisera sorgen. Orsaken var att guvernören inte har laglig rätt att begära att flaggan ska halas utan att detta är en fråga för delstatsparlamentet.

Kyrkoskjutningen i Charleston

”Har aldrig velat kränka”

Medborgarrättsaktivister, som menar att flaggan står för rasism och slaveri, har tidigare fått gehör hos South Carolinas guvernör Nikki Haley som har vänt i frågan och vill nu att flaggan tas ned från offentliga byggnader. Nu har även livsmedel- och detaljvarujättarna Walmart och Sears lyssnat på kritiken och lovar att ta bort alla produkter med flaggan på ur deras affärer.

”Vi har aldrig velat kränka någon med de produkter vi erbjuder. Vi har tagit steg mot att ta bort alla produkter med sydstatsflaggan ur vårt sortiment – både i våra affärer och på vår webbsida”, säger Walmarts talesperson Brian Nick enligt CNN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kyrkoskjutningen i Charleston

Mer i ämnet