Foto: TT

Sydstatsflagga rensas bort i USA

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler företag i USA tar bort sydstatsflaggan från produkter och hemsidor efter att den misstänkte Charlestonmördaren poserat med flaggan.

Anledningen är massakern i en kyrka i Charleston nyligen där nio människor dödades. Den misstänkte mördaren Dylann Roof har poserat på bild med flaggan och en pistol.

Storbolagen tar ställning

De grupper som länge protesterat mot att konfederationens stridssymbol vajar över offentliga byggnader i södern har fått medvind i opinionen.

Kyrkoskjutningen i Charleston

En lång rad stora företag har de senaste dagarna meddelat att de tar bort varor med koppling till sydstatsflaggan. Exempel är Wal-Mart, Amazon, Sears, Ebay och Google.

Även en rad flaggtillverkare uppger att de slutar tillverka sydstatsflaggan.

Clinton manar till bojkott

”Vi hoppas att beslutet ska visa vårt stöd för dem som berörs av de senaste händelserna i Charleston, och i någon mån bidra till att skapa rasmässig enighet och tolerans i vårt land”, skriver företaget Valley Forge Flag, som i 133 år har försett amerikanerna med flaggor.

Hillary Clinton, som siktar på att bli Demokraternas presidentkandidat, manar i ett tal alla företag att bojkotta flaggan som hon kallar ”en symbol för vårt lands rasistiska förflutna”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kyrkoskjutningen i Charleston

Mer i ämnet