En man får sina händer tvättade vid en hälsostation upprättad för att begränsa Ebolautbrottet mellan Butembo och Goma i östra Kongo-Kinshasa. Foto: TT

Ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa klassas som internationellt nödläge

Uppdaterad
Publicerad

Ebolautbrottet i östra Kongo-Kinshasa klassas som ett internationellt nödläge av Världshälsoorganisationen, WHO.

Efter att det dödliga utbrottet av Ebola i Kongo-Kinshasa spridit sig till en stad med två miljoner invånare klassar nu WHO situationen som ett internationellt nödläge.

Över 1 600 människor har dött sedan augusti i det näst mest dödliga utbrottet av ebola i historien.

– Det är en allvarlig situation i den här delen av Kongo-Kinshasa. Man har under lång tid inte lyckats få stopp på det här utbrottet. Det beror på att säkerhetsläget är så dåligt i området, säger Anders Tegnell, avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten i Sverige.

Fruktat utbrott

Den här veckan bekräftades det första fallet av ebola i Goma som är en viktig gränsövergång vid Rwandas gräns och med en internationell flygplats. Experter har fruktat detta i månader, uppger Reuters.

WHO:s klassning är viktig för det fortsatta arbetet med att bekämpa ebola, uppger Anders Tegnell.

– I och med att man gör den här deklarationen får vi möjligheter att ge mer konkreta råd hur det här ska hanteras i de här länderna och också lättare göra en uppmaning till resten av världen så att de här länderna ska kunna hantera det bättre.

Nekade klassning

En av WHO:s expertkommittéer nekade vid tre tillfällen att ge rådet till FN:s hälsovårdsmyndighet för att göra deklarationen. Medan andra experter säger att utbrottet uppfyllt villkoren länge.

– Det blir bara värre och värre. De som har jobbat länge med det här har varnat länge. Vi har sett hur det sprids, säger SVT:s tidigare Afrikakorrespondent Johan Ripås.

Annelie Eriksson är sjuksköterska och har arbetat i området.

– Jag var där i augusti-september förra året. Det var precis när man upptäckte de första fallen. Det var redan då ganska svårt att arbeta i området eftersom det är en pågående väpnad konflikt i området som är extremt komplicerad med många olika beväpnade grupper, säger hon till SVT.

Femte gången

Det här är den femte gången som WHO väljer att klassa en smitta som ett internationellt hot mot människors hälsa. Det senaste tillfället var vid zikautbrottet i Brasilien 2016.

Innan det gällde nödläget ebolaepidemin i Västafrika som pågick mellan 2014 och 2016. Över 11 000 människor dog, och WHO fick då kritik för att ha agerat för sent, skriver Dagens Nyheter.

Fakta om Ebola

Ebolavirus kan orsaka blödarfeber med hög dödlighet och utbrott av sjukdomen förekommer med jämna mellanrum i Central- och Västafrika.

Ett 20-tal utbrott har beskrivits varav det som drabbade Liberia med omkringliggande länder 2013–2015 är det i särklass största. Viruset upptäcktes för första gången 1976 i Demokratiska republiken Kongo.

Inkubationstiden för ebolavirusinfektion är 2–21 dagar. Patienten insjuknar snabbt i influensaliknande symtom som hög feber, huvudvärk och muskelsmärtor.

I slutet av sjukdomsförloppet kan det uppstå blödningar i huden och inre organ. Dödligheten varierar men har beräknats ligga mellan 50–90 procent vid utbrott i drabbade afrikanska länder. Med tillgång till adekvat intensivvård är dödligheten sannolikt betydligt lägre.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.