17 år efter terrordådet den 11 september öppnar nu tunnelbanan vid World Trade Center igen. Foto: Drew Angerer/AFP

Efter 17 år – nu öppnar World Trade Centers tunnelbana igen

Uppdaterad
Publicerad
Nästan 3000 personer dog i attacken mot World Trade Center i New York den 11 september 2001. När de två tornen rasade samman förstördes även World Trade Centers tunnelbanestation och det är först nu – 17 år senare – som stationen har öppnats igen.

I helgen, bara dagar innan årsdagen, öppnade New Yorks tunnelbanestation WTC Cortlandt igen. Stationen ligger på Cortlandt Street i anslutning till World Trade Center och förstördes under attacken 2001. Stoppet hette Cortlandt Street förut men fick ett nytt namn inför nyöppningen.

Trots att det under åren byggts ett nytt World Trade Center med nya byggnader och en minnesplats där de två tvillingtornen en gång stod har man inte kunnat börja bygga om tunnelbanestationen förrän 2015.

Svår byggprocess

Anledningen har varit det byggarbete som skett ovan jord, att planera ombyggnationen och stationens uppgångar har varit svårt enligt Joseph Lhota, ordförande för Metropolitan Transportation Authority.

–  Ingångarna skulle ha hamnat mitt i byggarbetsplatsen, säger han till CBS News.

Konstprofessorn Ann Hamilton har var med och designat delar av stationen och ett flertal av väggarna nere under jord är täckta med mosaik med texter från USA:s självständighetsförklaring och FN:s deklaration för mänskliga rättigheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer