Rysslands FN-ambassadör Vasilj Nebenzja och USA:s motsvarighet Nikki Haley möttes i FN:s säkerhetsråd för första gången efter västländernas anfall i Syrien. Foto: TT

Efter anfallet – USA hoppas få med Ryssland på ny FN-resolution

Uppdaterad
Publicerad

Mindre än ett dygn efter attacken mot Syrien kommer nu ett nytt förslag på en FN-resolution från västländerna. USA står tillsammans med Frankrike och Storbritannien redo med ännu ett bud till FN:s säkerhetsråd för att få till stånd en utredning om kemvapenanvändning i Syrien, enligt AFP.

Frågan är nu hur mycket amerikanerna, britterna och fransmännen ska hoppas på när de mindre än ett dygn efter anfallet i Syrien står redo med ett nytt resolutionsförslag till FN:s säkerhetsråd om Syrien, något som nyhetsbyrån AFP tagit del av.

Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) ska, enligt förslaget, ges i uppdrag att genomföra en utredning kring användningen av kemiska stridsmedel i Syrien.

Syrienkriget

Kräver syriskt engagemang i fredssamtal

Humanitärt bistånd ska också kunna nå den syriska befolkningen, utan störningar, enligt förslaget. Dessutom ingår ett verkställande av eldupphör samt ett krav på att Syrien engagerar sig i FN-ledda fredssamtal, rapporterar AFP. 

Bland annat USA anklagar den syriska regimen för att ligga bakom en attack med kemiska stridsmedel i Douma, i östra Ghouta i utkanten av Damaskus, förra helgen.

Enligt förslaget skulle OPCW ges en månad på sig att utreda bland annat denna påstådda attack, och sedan komma med en rapport i ärendet. Måhända hoppas de allierade västländerna att Ryssland ändå ska ge med sig, och rösta för en resolution.

Putin pratade OPCW med Macron

Så sent som i fredags pratade Frankrikes president Emmanuel Macron på telefon med Rysslands dito Vladimir Putin om just en sådan OPCW-utredning. Enligt Kreml ska de båda ha varit överens om att det vore lämpligt att släppa in organisationen i Syrien och att låta den syriska regimen stå för en sådan inbjudan.

Putin och Macron diskuterade då även vilka möjligheter det skulle kunna finnas för en rysk-fransk samverkan vid ett sådant uppdrag. Men, detta samtal ägde rum före natten mot lördagen den 14 april.

Då kom nämligen det militära svaret på den påstådda kemvapenattacken i Douma – från just Frankrike, USA och Storbritannien.

Detta borde brännmärkas som ett brott mot FN:s stadga, menade Ryssland och lade bara timmar senare fram ett resolutionsförslag om just detta i säkerhetsrådet. Förslaget förstades ned med siffrorna 8–3, medan 4 länder avstod. Kina och Bolivia röstade för tillsammans med Ryssland.

Ryskt veto 12 gånger

Förhandlingar om det nya amerikansk-fransk-brittiska resolutionsförslaget är tänkta att inledas på måndag, men det råder ännu oklarheter kring när säkerhetsrådet skulle kunna komma till omröstning.

Diplomatkällor uppger för AFP att man är redo att lägga den tid som krävs för att få Ryssland med på banan innan man går till omröstning.

De 15 länderna i säkerhetsrådet har onekligen haft svårt att komma överens kring i frågan. Ryssland har använt sitt veto 12 gånger i FN:s säkerhetsråd när det gäller förslag som rör Syrien.

Arabländerna möts

Ledare från 22 arabländer, minus Syriens president Bashar al-Assad, möts i dag i Saudiarabien för att bland annat diskutera de USA-ledda bombningarna i Syrien, den misstänkta kemvapenattacken i Douma och den ökade spänningen mellan Saudiarabien och dess regionala ärkefiende, Iran, skriver TT.

Robotattacken mot Syrien

USA, Storbritannien och Frankrike gick gemensamt till anfall mot den syriska regimens positioner under natten till lördag, kort efter att den amerikanske presidenten Donald Trump aviserat attacken vid en presskonferens.

Motivet är den misstänkta kemvapenattacken i Douma förra helgen, där minst 60 civila personer beräknas ha dött. Den syriska regimen står anklagad för denna och tidigare attacker – och syftet är enligt västledarna att avskräcka den från att göra det igen.

Måltavlorna var tre platser som härrör till Syriens kemvapenprogram, enligt USA: ett forskningscenter utanför Damaskus, samt ett vapenlager och en militär anläggning väster om staden Homs.

USA utförde en liknande attack för nästan exakt ett år sedan. Natten till den 6 april 2017 avfyrades 59 amerikanska robotar mot regimmål i Syrien i vad som beskrevs som en engångshändelse.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet