Parramattafolden i Syndey har svämmat över efter de massiva regnen Foto: Bianca de Marchi/EPA/AAP/TT

Efter bränderna: Australien hotas av översvämningar

Uppdaterad
Publicerad

Den australiensiska delstaten New South Wales, som sedan september härjats av massiva bränder, riskerar nu att drabbas av stora översvämningar. Landets meteorologiska myndighet varnar nu för stora regnmängder som väntas dra in under helgen.

Sydney och flera kustregioner har redan drabbats av översvämningar. Fredagen var den våtaste dagen på över ett år i Sydney där flera vägar stängdes, rapporterar BBC.

Vädermyndigheten BOM varnade för ”farliga förhållanden” på lördag och söndag på grund av vädret. Det kraftiga regnet väntas pågå till början av nästa vecka.

Släcker bränder

Samtidigt ger regnet en välkommen hjälp i kampen mot skogsbränderna som fortfarande pågår i delstaten New South Wales. På fredagen finns inte längre några bränder som når upp till den högsta nivån på nödlägesskalan.

Över tio miljoner hektar har brunnit i Australien sedan september – detta motsvarar nästan en fjärdedel av Sveriges yta. 33 personer har dött och uppskattningsvis en miljard djur har slukats av lågorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.