Spanska Partido Populars nye partiledare – Pablo Casado, vill att partiet tar ett kliv åt höger. Foto: AFP/TT

Efter korruptionsskandalen – ny ledare för Spaniens konservativa

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen stod det klart att Spaniens konservativa parti – Partido Popular, valt Pablo Casado som sin nya partiledare. Och därmed tar partiet ett tydligt steg åt höger.

Det var över 3 000 partiombud som samlades på Partido Populars, (PP), extrainsatta kongress med syftet att välja en ny partiledare.

Anledningen är den så kallade Gürtelaffären – en omfattade korruptionsskandal som pågått i flera år. Det handlar om skattebrott, bokföringsbrott och företag som mutat till sig statliga kontrakt. I våras dömdes flera tidigare högt uppsatta PP-medlemmar.

Det spanska socialistpartiet PSOE lämnade till slut in en misstroendeförklaring mot Mariano Rajoy, PP:s partiledare och landets dåvarande premiärminister. Den 1 juni tvingades Rajov bort från båda poster.

Hårdare tag

Inför dagens kongress hade partiet två kandidater, med två olika ideologiska riktningar, att välja mellan. Slaget stod mellan Soraya Sáenz de Santamaría, vice premiärminister under Rajoy, och Pablo Casado, tidigare regeringstalesperson. Den tidigare nära sin förre chefs centerhögerlinje, den senare med ambitionen att placera partiet ”tydligt till höger”. 

Casados högerlutning syns bland annat i den infekterade frågan om Katalonien. Han vill se hårdare tag och har talat om möjligheten att olagligförklara separatistiska partier. Han vill också slopa fri abort och återgå till att endast tillåta ingreppet vid särskilda omständigheter.

Största partiet

Hade Sáenz de Santamaría vunnit, hade hon blivit hon partiets första kvinnliga ledare. Men det blev i stället Casado som kammade hem vinsten.

PP är det största partiet i det spanska parlamentet, med 134 av 350 platser. PSOE har endast 84 platser. Men inför kommande val pressas dock PP av det växande stödet för konkurrenten om högerväljarna, det relativt nybildade partiet Ciudadanos.

Bakgrund: Krisen i Partido Popular

Bakgrunden till Partido Populars (PP) fall från makten var den så kallade Gürtelaffären, som plågat partiet i åratal. Nyligen kom domarna i korruptionshärvan och 29 personer med kopplingar till partiet dömdes till sammanlagt 351 år i fängelse.

Härvan handlar bland annat om skattebrott, bokföringsbrott och om företag som har mutat sig till statliga kontrakt. Företagaren Francisco Correa dömdes till 51 års fängelse medan den förre partikassören Luis Bárcenas dömdes till 33 år.

Bárcenas höll under 2008–2009 partiet med en parallell kassa där pengar slussades in för att bekosta lyxliv och resor för partitoppar och deras familjemedlemmar. Dessutom gömde han miljontals euro på konton i Schweiz. För sin roll i PP:s mutfonder dömdes han även till 44 miljoner euro i böter.

En misstroendeförklaring mot premiärministern, PP:s Mariano Rajoy, lämnades in av socialistpartiet PSOE. Parlamentets underhus har 350 ledamöter. PSOE har själva 85 platser och var tvungna att samla 176 röster för att få sin vilja igenom. De stöddes bland annat av vänsterns Unidos Podemos (”Tillsammans kan vi”) som har 67 platser. Avgörande för utgången blev stödet från det lilla Baskiska nationalistpartiet EAJ-PNV.

Mittenhögerpartiet Ciudadanos (”Medborgare”) intar en särställning då det både är i opposition och PP:s stödparti i parlamentet. Partiet önskar nyval men ställde sig inte bakom PSOE:s misstroendeförklaring mot Rajoy.

Källor: EFE, El País, TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.