Genrebild. Med en ”bump stock” (till vänster i bild) blir skotthastigheten högre.

Efter Las Vegas-dådet – Trump öppnar för nya vapenregler

Publicerad

USA:s president Donald Trump har tidigare duckat för frågan om skärpta vapenregler i USA, men nu öppnar han för att förbjuda så kallade ”bump stocks”.

Flera av de vapen som hittades på massmördaren Stephen Paddocks hotellrum i Las Vegas efter dådet, som kostade minst 58 liv, var utrustade med ”bump stocks”. De används för att kunna avlossa fler skott i minuten.

Lagligt i USA

Antalet skjutomgångar kan öka från mellan 45-60 till 400-800 i minuten med ”bump stocks”, enligt nyhetsbyrån AP. Trots att helautomatiska vapen till stor del är förbjudna, är vapenanordningen laglig i USA.

Men efter massakern har flera politiker inom Republikanerna menat att man bör förbjuda ”bump stocks” och även vapenlobbyn NRA har ställt sig positiv till ett förbud.

Presidenten vänder

När Trump tillfrågades om sin syn på vapen under sin vistelse i orkandrabbade Puerto Rico duckade han och sa att han skulle prata om det längre fram.

Men nu säger Trump att han inom kort kommer att titta på om ”bump stocks” faktiskt ska förbjudas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Masskjutningen i Las Vegas

Mer i ämnet