Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Finlands utrikesminister Pekka Haavisto säger att han hoppas att båda länderna ska accepteras som medlemar till Natotoppmötet i Vilnius i juni. Foto: Antti Hamalainen/Lehtikuva/TT

Efter Natoutspelen – Finlands utrikesminister håller presskonferens

Uppdaterad
Publicerad

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto håller presskonferens om Natoprocessen efter den turkiske presidentens utspel om att bara säga ja till finländskt medlemskap. SVT Nyheter sänder direkt.

– Finlands linje har inte ändrats, säger Haavisto.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan upprepade i ett tal i söndags att Turkiet kan komma att godkänna enbart Finlands ansökan.

Vid 13-tiden håller Pekka Haavisto presskonferens på utrikesministeriet i Helsingfors. Han väntas tala om den pågående ratificeringsprocessen för Finland och Sveriges Natoanslutning.

Sverige och Nato

– Jag understryker att vårt starka önskemål i Finland och Sverige har varit och fortfarande är att framskrida tillsammans med Sverige i vår Natoprocess. Det är viktigt på grund av vårt eget försvar och det har gjorts mycket arbete med detta under de senaste tio månaderna, både på statsledningsnivå och tjänstemän, säger Haavisto.

Han fortsätter:

– Sverige är Finlands närmaste partner inom säkerhets- och försvarspolitiken. Finlands linje har inte ändrats. Nato och Natos medlemsländer har också betonat hur viktigt de är för försvarsplanering att både Sverige och Finland blir medlemmar i Nato tillsammans. Detta skulle säkra Natos och operativa kapacitet och säkerhet i Östersjöområdet och Nato som helhet.

Haft samtal med Turkiet

I en intervju med Helsingin Sanomat, som publicerades på måndagsförmiddagen, uppger även Finlands president Sauli Niinistö att Erdogans senaste uttalande inte förändrar Finlands linje. Han pekar också på att uttalande är vagt och att den turkiska retoriken ständigt förändras.

– Vi håller fortfarande fast vid vår linje, säger Niinistö till tidningen.

Niinistö uppger att hans kansli varit i kontakt med Erdogans rådgivare, samt att utrikesminister Pekka Haavisto har talat med sin turkiske kollega.

Pekka Haavisto säger på presskonferensen att han har haft ett nära samarbete med Niinistö och att man även varit i kontakt med Turkiet.

– Jag för min del har haft telefonsamtal med min kollega, Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu, Sveriges utrikesminister Tobias Billström och också med Nato.

Haavisto hoppa att båda länderna ska accepteras som medlemar till Natotoppmötet i Vilnius i juni.

På onsdag väntas Cavusoglu besöka Tallin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet