Donald Trump förekommer i flera utredningar och förundersökningar. Foto: Charlie Riedel

Friad i riksrätten – men nya åtal kan vänta för Trump

Publicerad

Donald Trump kan stå inför nya rättsprocesser – efter den friande domen i riksrätten. Bland annat utreds den före detta presidenten för skattebrott och för att ha försökt påverka Georgias delstatsminister att ”hitta fler röster” efter valet.

Donald Trumps möjlighet till politisk comeback lever vidare efter gårdagens friande i rikrätten. Strax efter beskedet meddelade den republikanska ex-presidenten att han var nöjd med domen.

”Det här är bara början”, sa han i ett uttalande under lördagen.

Samtidigt kan en rad andra åtal vänta honom.

Ville ändra valresultatet

I delstaten Georgia pågår en förundersökning mot den tidigare presidenten efter det uppmärksammade telefonsamtal som hölls mellan Trump och Georgias delstatsminister den 2 januari i år. Avslöjandet kom från Washington Post, som publicerade en dryg timmes långt telefonsamtal i vilket den dåvarande presidenten bland annat försökte pressa delstatsministern till att ändra valreslutatet och ”hitta fler röster”.

”Fortsättning på häxjakten”

Samtidigt utreder New Yorks högsta åklagare Cyrus Vance misstankar om ”omfattande och långvarig brottslig verksamhet” hos Trump, rapporterar New York Times. Utredningen rör både stora och små skattebrott, enligt advokater som representerar Vance.

Bland annat ska det handla om att Trump brukade överdriva värdet på sina tillgångar i finansrapporter han skickade ut till banker. Donald Trump har avfärdat anklagelserna och beskriver dem som ”en fortsättning på häxjakten”.

Utreds för bedrägeri

Expresidenten anklagas dessutom för två fall av våldtäkt. En kvinna menar att hon har kvar en klänning som ska bevisa våldtäkten som hon hävdar inträffade i ett omklädningrum. Ett försök till att lägga ner det fallet avslogs så sent som i oktober.

Trumps bolag granskas samtidigt för bedrägeri. Distriktsåklagare i delstaten New York utreder företaget för att bland annat ha undervärderat fastigheter i årsredovisningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.