Marockanska staten avlyssnade under mer än ett år journalisten och människorättsaktivisten Omar Radi med ett av världens mest sofistikerade övervakningsprogram. Foto: Fanny Hedenmo

Efter SVT:s avslöjande: Avlyssnade journalisten anklagas för spioneri

Uppdaterad
Publicerad

SVT och journalistnätverket Forbidden stories avslöjade i veckan hur en marockansk journalist blivit spionerad på av staten med hjälp av kontroversiell israelisk programvara. Nu kallades han själv till förhör och anklagas av marockanska myndigheter för spioneri.

– Anklagelserna är löjeväckande, säger han.

Marockanska staten avlyssnade under mer än ett år journalisten och människorättsaktivisten Omar Radi med ett av världens mest sofistikerade övervakningsprogram. Enligt Amnesty International, som undersökt hans telefon, var det en unik trojan som anfaller via mobilnätet utan att märkas.

Men efter att SVT och journalistnätverket Forbidden stories publicerat har historien tagit ytterligare en vändning. Omar Radi misstänks nu själv för spioneri.

”Jag är inte rädd”

Den franske undersökande journalisten och tillika chef för Forbidden stories Laurent Richard, har varit i kontakt med Omar Radi. Radi ser ett klart samband med veckans publiceringar och anklagelserna som nu riktas mot honom. Men trots det allvarliga läget så tänker han inte låta sig tystas.

– Jag är inte rädd. Jag kommer fortsätta hålla mitt huvud högt. Mitt mål är att genom min journalistik fortsätta avslöja orättvisor och visa det sanna Marocko, säger Omar Radi.

SVT söker den marockanska ambassadören i Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.