Belgiens justitieminister Vincent Van Quickenborne avgår på fredagskvällen i efterdyningarna av terrordådet som dödade två svenskar i Bryssel på måndagen. Foto: Martin Meissner/AP/TT

Efter terrordådet – Belgiens justitieminister avgår

Uppdaterad
Publicerad

Belgiens justitieminister Vincent Van Quickenborne avgår i efterdyningarna av terrorattacken i Bryssel, rapporterar belgiska medier.

Van Quickenborne meddelar sin avgång under en pressträff på fredagen.

Tunisien hade förra året begärt utlämning av terroristen Abdesalem Lassoued. Detta eftersom de ville åtala honom för rymning, då han ska ha rymt från ett fängelse i Tunisien, mordbrand och skadegörelse.

Utlämningsbegäran hamnade hos Bryssels åklagarmyndighet, men den behöriga domaren svarade aldrig på begäran och Lassoued lämnades inte ut.

– Ett grovt, individuellt misstag med dramatiska konsekvenser. Även om det är ett individuellt misstag vill jag ändå ta mitt politiska ansvar och jag avgår, säger Van Quickenborne på pressträffen enligt belgiska Nieuwsblad.

– Jag har vidarebefordrat denna information till premiärministern.

Det enda ärendet som glömdes bort

Johan Delmulle, åklagare i Bryssel, säger på pressträffen att 31 liknande ärenden inkom till åklagarmyndigheten i Bryssel förra året.

– Detta är den enda av dessa 31 som inte behandlades vidare efter mottagandet. Jag kan bara dra slutsatsen att den enda orsaken är ett olyckligt sammanträffande av omständigheter, där ärendet lades på is och tappades ur sikte, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.