Egyptiska myndigheter räds protester och har nu enligt uppgift tagit sikte på de gula västar som synts i bland annat Frankrike. Arkivbilder. Foto: TT/AP

Egypten räds protester – hindrar försäljning av gula västar

Uppdaterad
Publicerad

Gula reflexvästar har efter Frankrikeprotesterna gått från att symbolisera säkerhet, till att likställas med uppror och kaos. I alla fall i Egypten, som nu sätter tillfälligt stopp för försäljningen av västarna.
– De har till och med gripit en människorättsadvokat som lagt upp en bild på sig själv i en gul väst, säger Esraa Abdel Fattah Ahmed.

En egyptisk människorättsadvokat har förts bort av polis, uppger människorättsorganisationen Egyptian Commission for Rights and Freedom. Han uppges blivit förhörd för att han lagt upp en bild på sig själv i en gul väst och anklagas för att tillhöra en terroristgrupp och för att sprida ”fake news”.

– De gula västarna har betydelse för fransmännen men det har inget att göra med våra problem. Vi försöker kämpa för helt andra saker – som frihet, säger människorättsaktivisten Esraa Abdel Fattah Ahmed till SVT Nyheter.

I grunden handlar gula västarnas protest i Frankrike om prisökningen av diesel, men har tidens gång kommit att bli allt mer stökigare och våldsammare. Foto: AFP/TT

Försäljare i huvudstaden Kairo vittnar om att de blivit tillsagda att inte längre sälja gula reflexvästar, västar som blivit symbolen för de våldsamma protesterna i Frankrike.

Detta ska gälla både enstaka köp samt beställningar, som i sådana fall måste godkännas av polis, uppger nyhetsbyrån AP som besökt flera affärer.

– Det verkar som att de inte vill att någon gör som de i Frankrike, säger en återförsäljare anonymt till AP.

– Polisen kom hit för några dagar sen och sa åt oss att sluta sälja dem. När vi frågade varför sa de att de följer order, berättar en annan. 

Åtta år sedan arabiska våren

Arkivbild från februari 2011 då tiotusentals egyptier demonstrerade på Tahrirtorget. Foto: AP/TT

Den här tiden på året är en speciell tid i Mellanöstern- och Nordafrikaregionen. Det är nu åtta år sedan folkliga protester blossade upp i land efter land. Först i Tunisien och sen vidare i regionen.

I Egypten gick startskottet den 25 januari 2011. Försäljningsstoppet av de gula västarna ska enligt uppgift gälla fram till slutet av januari 2019.

– Jag tycker det är väldigt märkligt och är förundrad över detta. Det finns ju ingen aktivism kvar i Egypten, säger Esraa Abdel Fattah Ahmed.

”Måste vara av rädsla”

I Egypten har glansdagarna och hoppet om demokrati sedan länge bytts ut till repressioner och inskränkningar.

Sedan Sisi tog över makten 2014 sitter tusentals oppositionella fängslade. Folksamlingar och protester är i princip förbjudna och fler poliser och militärer syns på gatorna. Hela tiden hänger rädslan för uppror kvar hos de styrande, skriver AP.

– Det måste vara av rädsla som myndigheterna gör så här, men vad de är rädda för vet jag inte. Till och med i egyptiska medier rapporterar de om Frankrikeprotesterna på samma sätt de gjorde i början av revolutionen 2011 – som att det är några som vill förstöra landet, säger Esraa Abdel Fattah Ahmed.

Arkivbild. Jubel bröt ut bland demonstranterna på Tahrirtorget när president Hosni Mubarak avgick. Foto: AP/TT

Konstitutionen kan komma att ändras

Egyptens demokratiska åstadkommande efter 2011 är numera nästan ett minne blott. Nu står också en av de mer symboliska frågorna på spel, den som begränsar hur många mandatperioder en president får sitta, skriver Reuters.

– Västförbudet har ingenting med årsdagen av 25 januari att göra. Om något skulle hända i Egypten är det för att de ändrar konstitutionen så att presidenten kan sitta längre vid makten.

– Men inte ens då talar vi om protester. Det går inte längre att samla ihop människor till sådant innan polisen griper in, säger Esra Abdel Fattah Ahmed.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gula västarna protesterar i Frankrike

Mer i ämnet