Tusentals människor har samlats på och omkring Place de la République i Paris för att hylla den mördade läraren Samuel Patys minne. Foto: Guillaume Horcajuelo/TT

Elva gripna efter mordet på franske läraren

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals människor har samlats på och omkring Place de la République i Paris för att hedra den mördade läraren Samuel Patys minne. Vid 15.30-tiden hölls en tyst minut på torget, följd av stora applåder och ett sjungande av nationalsången.

Ytterligare en person greps för det misstänkta terrordådet under söndagen.

Under dagen har manifestationer till Samuel Patys minne hållits på flera platser i Frankrike, bland annat i Paris, Lyon, Nantes och Bordeaux.

Bilder från platserna visar trängsel, människor i alla åldrar med munskydd och plakat med texten ”Jag är Samuel”. Också landets premiärminister Jean Castex deltog.

Lärare halshuggen i Frankrike

Elva personer gripna

Historieläraren Samuel Paty ska ha mottagit dödshot efter att han undervisat i yttrandefrihet och visat karikatyrer av profeten Muhammed.

Några dagar senare på väg hem från skolan i Conflans Sainte-Honorine nordväst om Paris halshöggs han i vad som rubricerats som ett terrordåd.

Den misstänkte 18-årige gärningsmannen sköts till döds under insatsen på fredagen när han hotade polisen med luftgevär.

Gärningsmannen uppges ha närmat sig Samuel Patys elever och bett dem peka ut honom inför dådet. Enligt antiterror-åklagaren Jean-François Ricard så spred 18-åringen även bilder på Paty i sociala medier efter att han dödat honom samtidigt som han sa att han var gärningsmannen.

Polisen har hittills gripit elva personer. Bland de gripa finns den misstänktes 17-årige bror, deras föräldrar och en anhörig till en elev som befann sig i klassrummet när bilderna visades.

Vill granska islamisters ekonomiska källor

Tidigare under söndagen sa Frankrikes finansminister Bruno Le Maire att han vill att finansieringen av islamistiska organisationer ska granskas.

– Det finns problem med finansieringen av ett antal islamistiska organisationer som jag tror vi kan bli bättre på att hantera, sa han i franska TV3 och nämnde bland annat kryptovalutor som ett exempel.

Se hela sändningen på SVT Play här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lärare halshuggen i Frankrike

Mer i ämnet