Emma Idestrand har bott av och till i San Cristóbal de las Casas sedan 2014. Foto: Privat

Emma Idestrand efter jordskalvet i Mexiko: ”Larmet går i intervaller”

Uppdaterad
Publicerad

Emma Idestrand 35, vaknade av jordskalvet utanför Mexikos kust. Under natten gick larmet konstant i staden San Cristóbal de las Casas där hon bor.

– Nu går det i intervaller, för att visa människor var de kan få hjälp, säger hon.

Sent på torsdagskvällen, lokal tid, skakades Mexiko av den kraftigaste jordbävningen på hundra år. Många personer har omkommit.

Svenska Emma Idestrand befinner sig i San Cristóbal de las Casas i delstaten Chiapas i sydöstra Mexiko, där hon arbetar som koordinator för Kristna fredsrörelsen. Hon berättar att det var väldigt oroligt i staden under natten.

– Men nu verkar det som att folk är tillbaka på jobbet. Skolorna håller stängt i Chiapas i dag, myndigheterna håller fortfarande på att bedöma skadorna. Vi har ett larm i staden, i natt gick det konstant. Nu går det i intervaller för att visa människor var de kan få hjälp, säger hon till SVT Nyheter.

En bild tagen vid kusten i delstaten Chiapas. Foto: Nataniel Hernandez Nuñez

Vaknade av skalvet

Själv vaknade hon av jordskalvet, vars epicentrum låg ungefär 30 mil från staden.

– Det är jordskalv i Chiapas rätt ofta så jag har varit med om det förut, men det här var klart mycket starkare än vi är vana vid. Elen slogs ut, sedan gick grannar ut på gatan och vi hörde larmet som gick i gång. Sedan kom elen tillbaka ganska snabbt.

TV: Hur stark är en jordbävning

Hon tyckte att det var obehagligt.

– Det kändes väldigt starkt och vi blev förstås oroliga, men vi har haft jordskalv många gånger innan. Det är något vi är bekanta med.

En kyrka, vars torn är skadat efter jordbävningen, i San Cristóbal de las Casas. Foto: TT

Telefonen går varm

Emma Idestrand har ännu inte hunnit gå ut och sett hur staden har klarat jordskalvet.

– Just nu är det mest att telefonen går varm. Vi försöker på tag på alla som vi samarbetar med för att se att de mår bra och höra vad de kan behöva hjälp med.

En förstörd bil i de centrala delarna av Tonalá i delstaten Chiapas. Foto: Nataniel Hernandez Nuñez

LÄS MER: Svenska Åsa: Gatlyktorna vajade

LÄS MER: Här är bilderna som visar förödelsen i Guatemala

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.