Gatuvy från i Riyadh i Saudiarabien. Foto: TT

En död när robotar sköts från Jemen

Uppdaterad
Publicerad

I anfallet sent på söndagskvällen mot huvudstaden dödades en egyptisk medborgare och ytterligare två skadades. Delar av robotarna, som förstördes av saudisk militär, ramlade ner över ett bostadshus där de befann sig.

Boende i området såg starka ljussken och hörde höga explosioner från himlen strax före midnatt.

Anfallet kom dagen före treårsdagen av den saudisk-ledda koalitionens intervention i Jemen.

”Fortsätter stödja”

Rebellerna i Jemen avfyrade totalt tre robotar mot Riyadh och ytterligare fyra mot andra städer. Enligt koalitionen siktade de på områden där det bor många människor.

– Det här aggressiva och fientliga angreppet från de Iranstödda Huthirebellerna visar att den iranska regimen fortsätter att stödja gruppen med militära medel, säger Turki al-Malki.

Saudiarabien har även tidigare anklagat sin ärkefiende Iran för att förse rebellerna med robotar, vilket den iranska regeringen har nekat till.

Akut hungersnöd

Enligt Huthistyrda tv-kanalen Al-Masira har rebellerna haft Riyadhs internationella flygplats King Khalid och andra flygplatser i landet som mål för attackerna.

Huthirebellerna har avfyrat en rad robotar in mot Saudiarabien sedan i fjol, av vilka saudierna säger sig ha oskadliggjort alla. Attackerna visar hur kriget i Jemen numera spiller över på andra sidan gränsen.

Omkring 10 000 människor har dödats i konflikten i Saudiarabiens södra grannland, och över 50 000 människor har skadats. Kriget har även lett till en humanitär katastrof som FN har kallat världens värsta. Omkring 8,4 miljoner människor står inför akut hungersnöd, enligt FN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.