Alexander Stubb, finansminister i Finland och partiledare för Samlingspartiet. Foto: SVT

”En enorm utmaning – men vi kan klara den”

Uppdaterad
Publicerad

Finlands finansminister Alexander Stubb säger till Agenda att de många asylsökande är en ny situation för Finland men som landet kan hantera. Men han vill se fler europeiska lösningar.

På senare tid har en rad attacker mot flyktingar och flyktingförläggningar ägt rum i Finland, liksom demonstrationer mot flyktingmottagandet. Så här säger Alexander Stubb om orsaken till det:

– Det är en ganska ny situation för Finland. Vi har ungefär 3.000 asylsökande per år. Nu hade vi 3.000 bara förra veckan. Normalt förväntar vi oss 15.000 i år men så blev det 30.000 och nu är de senaste siffrorna 50.000. Det är en ganska svår situation för Finland och gemene europeiskt land att hantera. Men jag tror att vi klarar av det här tillsammans om vi hanterar det lugnt och sansat.

#flykt

”Det finns en europeisk lösning”

Hur stor utmaning är detta för Finland? Det är ju mer än tio gånger så många som vanligt.

– Det är en enorm utmaning på många sätt, även för Sverige, Danmark, Tyskland, Ungern, Italien, Grekland – för alla europeiska länder. Det är frågan om hur vi hanterar asylsökande. Det baseras på vår grundlag och internationella normer. Sedan ser vi sådana som är riktiga asylsökande, som stannar i Finland. Dem försöker vi ordna jobb åt och göra till finländska medborgare så snabbt som möjligt. De som inte är det sköter vi på ett annat sätt. Det finns inte bara en svensk lösning eller en finsk lösning, utan det finns en europeisk lösning.

Att det kommer så många asylsökande, närmast en revolution vad gäller flyktingmottagande för Finland, hur kommer det att förändra landet?

– Säkert på många sätt. Finland blir mer och mer internationellt. I början av 1990-talet fanns 40.000 utlänningar i Finland. Det talet fördubblas vart tionde år, så år 2000 var det 80.000 och 2010 var det 160.000. Och 2020 kommer det att vara 320.000. Och sedan 2030 ungefär en halv miljon, säger Alexander Stubb och fortsätter:

”Varmt hjärta och kallt huvud”

– Jag själv förespråkar ett öppet, internationellt, tolerant och mångkulturellt Finland. Att sedan säga att mångkulturalism inte skulle förorsaka vissa spänningar och svårigheter, det är att dölja sanningen. Men jag tittar på det här med öppet och varmt hjärta och kallt huvud. Jag tror vi kommer att lösa det här problemet också. Vi kan titta på vad som har hänt i Sverige och kanske ta efter några saker och kanske göra några saker lite annorlunda. Men jag tror att Finland är färdigt för den här egentligen ganska svåra asylsökarsituationen.

Den här stora ökningen av asylsökande till Finland kommer samtidigt som Sannfinländarna, som ju gick till val på minskad invandring sitter i regeringen för första gången. Varför har inte deras invandringskritiska politik fått genomslag?

– Sannfinländarna jobbar mycket konstruktivt med de här frågorna. I svenska medier finns vissa som vill dra paralleller med Sverigedemokraterna, men de här partierna har egentligen inget med varandra att göra. Vi jobbar nära med Sannfinländarna. Vi är realistiska som många finländare. Vi har en utmaning framför oss, vi får en massa nya asylsökande. Svaret är inte att vi sätter upp hinder och gränser och staket utan vi söker rationella lösningar. Sannfinländarna är en mycket viktig del av regeringen och har varit mycket hjälpsamma i den här för dem visserligen svåra frågan.

Säkra länder och hotspots

Men de gick till val på att minska invandringen och det har ju gått åt rakt motsatt håll.

– Ja det stämmer, men här är vi igen med frågan, strävar vi efter att fördöma dem eller tacka dem för att de har sökt lösningar? Jag hör nog mera till tack-sidan. Situationen är svår och vi söker lösningar.

Samtidigt säger finländska Migrationsverket att man troligen kommer att strama åt riktlinjerna för irakier och somalier som söker asyl. Beror det på att det kommer så många flyktingar eller på att säkerhetsläget i Irak och Somalia har förbättrats?

– Egentligen både och. Jag tycker vi borde göra två saker på den europeiska nivån. Det första är att vi skulle ha så kallade hotspots, alltså läger som vi jobbar med tillsammans, där vi kan hantera asylansökningarna. Det andra att vi skulle ha en lista på så kallade säkra länder som vi ska ha tillsammans. Jag har alltid haft lite svårt att förstå varför vår lista skulle vara annorlunda än Sveriges lista eller Danmarks.

Agenda söndag 4 oktober kl 21.15 i SVT2. Se programmet här.

Se hela intervjun genom att klicka på bilden här ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet