Justitieminister Jeff Sessions och Vita Husets nye presschef Anthony Scaramucci är två av huvudpersonerna i den senaste händelseutvecklingen inom Trumps administration.

En lagom snabb guide till vad som händer i Vita huset just nu

Uppdaterad
Publicerad

Justitieministern har hängt löst, pressekreteraren sa upp sig, den nya presschefen kallade stabschefen ”en jävla paranoid schizofren” och slutade kort därefter. Stabschefen byttes ut mot ministern för inrikes säkerhet och presidenten verkar har slagit rekord i antal nyheter som släppts på 140 tecken. Svårt att hänga med? Då är den här artikeln precis vad du behöver läsa.

Den ”trängde” justitieministern

Historien om presidenten och hans justitieminister Jeff Sessions har varit den kanske mest uppmärksammade följetongen i de amerikanska medierna den senaste tiden.

USA-val 2016

Det har stundtals lagt skugga över både Rysslands-utredningen, där presidentens svärson Jared Kushner bland annat frågats ut bakom stängda dörrar, och republikanernas försök att få igenom en sjukvårdsreform.

Det hela börjar med en intervju.

En intervju där president Donald Trump berättar för en New York Times-reporter att han ångrar att han över huvud taget tillsatte Jeff Sessions, eftersom det senare skulle visa sig att Sessions drog sig undan den så kallade ”Rysslands-utredningen” som undersöker Rysslands inblandning i det amerikanska valet.

LÄS MER: Trump ångrar val av Sessions: ”Extremt orättvist”

Det tar inte slut där. De kommande dagarna kommer en ström av tweets från presidenten där han bland annat kallar Sessions för sin ”trängde justitieminister”, säger att han är ”väldigt besviken” på honom – och kommer med flera kritiska utlåtanden om saker Sessions gjort, och inte gjort, under sin tid på posten.

Trump kritiserade bland annat att Sessions inte utreder förra presidentkandidaten Hillary Clinton Foto: Twitter

Donald Trumps offentliga sågning av Sessions har skapat tumult i Washington av flera anledningar. Här är tre av dem:

  1. Många menar att Sessions på grund av omständigheterna inte direkt har något annat val än att dra sig ur utredningen, eftersom det visat sig att han inte berättat om möten han haft under kampanjen med den ryske ambassadören i USA, Sergey Kislyak.
  2. Jeff Sessions var den första republikanske senatorn att ge Donald Trump sitt stöd. Han ses som en av presidentens lojalaste supportrar. Detta kommenterade Trump själv senare i en intervju med att Sessions tidiga stöd i kampanjen inte ”var någon stor grej”.
  3. Sessions, tidigare senator i Alabama och med en gedigen politisk karriär bakom sig, är populär bland republikaner i kongressen och bland konservativa i Trumps väljarbas. Han har fått stöd från flera tunga namn i senaten, bland annat South Carolinas senator Lindsey Graham och Texas John Cornyn. Senatorerna har lovat att blockera Trumps eventuella försök att ersätta Sessions som justitieminister.
Trump sade i en tidningsintervju att han ångrar valet av Jeff Sessions som justitieminister – om han hade vetat att Sessions skulle vara jävig hade han aldrig valt honom. Foto: TT

LÄS MER: Jeff Sessions kliver av Rysslandsutredningar

Vad händer då? Jeff Sessions själv har kallat presidentens kritik för ”sårande”, men sagt att han sitter kvar tills Donald Trump uttryckligen ber honom att kliva åt sidan.

Från Vita Huset har det varit något mer otydligt – den nye kommunikationschefen Anthony Scaramucci sa först att Sessions och Trump behövde sätta sig ner och prata om framtiden för deras relation. I en senare intervju medgav han att presidenten troligtvis ville bli av med Sessions.

På en rak fråga från en reporter om justitieministern ska bytas ut svarar Trump ”det får tiden utvisa”.

Rockad i press-teamet

Tre dagar efter intervjun med New York Times kommer en nyhet från Vita Huset – Donald Trumps pressekreterare Sean Spicer säger upp sig. Hans ersättare blir Sarah Huckabee Sanders, en person som synts mer än Spicer offentligt den senare tiden då han varit alltmer i bakgrunden.

LÄS MER: Trumps presschef Sean Spicer avgår

Enligt källor till flera amerikanska medier, bland annat Washington Post, säger Spicer upp sig i protest mot en ny rekrytering som Donald Trump gjort: Den nye kommunikationschefen, Anthony Scaramucci. Spicer själv säger aldrig något om det, utan skriver på Twitter att det varit ”en ära och ett privilegium” att arbeta för president Trump.

På en pressträff strax därefter möter journalisterna Sarah Huckabee Sanders – och hennes nya chef som efterträder Mike Dubke som även han sa upp sig i slutet av maj.

Sean Spicer. Foto: TT

Anthony Scaramucci, blev en central figur i Vita husets hjärta, men slutar nu efter bara tio dagar på posten. Den 52-årig finansmannen från New York har tidigare arbetat för republikanen Mitt Romney i valet 2012, tre år senare under primärvalen stöttade han Jeb Bush och sa i en intervju med Fox Business att Trump var ”ännu en hack-politiker”.

LÄS MER: Trumps nya mediestrateg ger upp gamla åsikter

Men 2016 anslöt han sig till Donald Trumps valkampanj och har sen dess varit nära presidenten – uttalandena från 2015 har Scaramucci kallat ”ett av de största misstagen jag gjort”.

Fyra dagar efter att Scaramucci tagit över pressavdelningen lämnar även vice pressekreterare Michael Short sitt jobb. Och tio dagar senare kommer ännu en nyhetsflash.

Scaramucci slutar själv efter tio dagar på arbetet – och kanske historiskt många tidningsrubriker. Varför fick han så mycket uppmärksamhet? Fortsätt läs så får du en förklaring.

Vita Husets nye kommunikationschef Anthony Scaramucci. Foto: TT

Scaramuccis tio dagar i rampljuset

Den förra kommunikationschefen Anthony Scaramucci verkar ha tyckt väldigt mycket om Donald Trump. Det är kanske det allra tydligaste budskapet efter att Scaramucci höll sin första pressträff i Vita huset. Några utdrag:

”Jag älskar presidenten”

”Jag är väldigt, väldigt lojal mot presidenten och jag älskar uppdraget han är på”

”Han har väldigt bra karma”

”Jag älskar presidenten och presidenten är en väldigt effektiv kommunikatör”

”Jag tror att han har kanske de bästa politiska instinkterna i världen, kanske i historien”

En annan person Anthony Scaramucci bedyrar sin kärlek för är Vita Husets stabschef Reince Priebus, han säger bland annat att de två nyblivna kollegorna är som bröder. Men några dagar senare, i ett bandat telefonsamtal med en reporter från tidningen The New Yorker, låter det lite annorlunda. 

”Reince är en jävla paranoid schizofren, en paranoiker”, säger Scaramucci då.

Vita Husets tidigare stabschef Reince Priebus. Foto: TT

LÄS MER: Vita husets kommunikationschef: ”Suger inte min egen kuk”

Den förre kommunikationschefen fortsätter intervjun med att säga att han vill ”döda alla läckor” som kommit inifrån Vita Huset, samtidigt som han hotar med att dra in FBI och passar på att slänga en känga till en annan kollega.

”Jag är inte Steve Bannon. Jag försöker inte suga min egen kuk.”

Intervjun och den förre kommunikationschefens vulgära kommentarer toppar snabbt nyheterna i både tv och tidningar – många bedömare ställer sig nu frågan, hur ska Reince Priebus och Anthony Scaramucci kunna arbeta i under samma tak efter det här?

Hejdå, Reince Priebus

Men frågan behövde ingen fundera på särskilt länge. Knappt två dygn senare kommer en tweet från presidenten, efter en dag av spekulationer kring hur konflikten utspelat sig innanför väggarna i Vita Huset.

”Det är med stort nöje jag meddelar att jag just har utsett General John F Kelly till Vita husets stabschef”

Foto: Twitter

De 140 tecknen kommer samtidigt som Donald Trump, Reince Priebus och Anthony Scaramucci enligt uppgifter befinner sig tillsammans på presidentens flyg – Airforce one.

När de landat utanför Washington kliver Donald Trump av flygplanet och går rakt fram till en grupp journalister:

– Reince Priebus är en bra man, säger Trump innan han försvinner in i en bil.

Priebus själv kommenterar inte Scaramuccis attack utan säger i en intervju med CNN att han alltid kommer att vara ett Trump-fan och att han ”tillhör Team Trump och ser fram emot att hjälpa honom att uppnå de mål han har för amerikanska folket”.

Och som sagt, strax därpå, efter bara tio dagar på jobbet som kommunikationschef, fick även Anthony Scaramucci lämna sin tjänst i Vita huset.

LÄS MER: Trump avskedar Scaramucci som kommunikationschef i Vita huset

Vita husets stabschef John Kelly. Foto: TT

Avbytaren – General John Kelly – lämnar sin post som minister för inrikes säkerhet för att istället ta över som stabschef. Han får nu en av de mest inflytelserika posterna i administrationen med hundratals medarbetare under sig.

John Kelly, en pensionerad general med 40 års tjänstgöring i marinkåren bakom sig, har ansvarat för flera stora militära operationer – bland annat i Latinamerika och Karibien. Enligt bedömare är målet med att placera Kelly i centrum av administrationen att han ska föra med sig ordning och disciplin.

Han har lite politisk erfarenhet men beskrivs av människor som arbetat i hans närhet som en rättfram person som kommit nära presidenten.

Och så var det politiken...

De politiska frågorna må ha hamnat lite i bakgrunden på grund av rockaden i Vita Huset. Ett par andra saker, som att presidenten höll ett politiskt tal till 40.000 scouter som scoutchefen senare tog avstånd ifrån och bad om ursäkt för, har också dragit uppmärksamheten åt ett annat håll.

Men även politiskt kan det behövas en resumé för att hänga med. En kort sammanfattning:

Sjukvården

  • Republikanerna röstade med en majoritet för att börja debattera en sjukvårdsreform – ett första steg mot det man haft som mål de senaste sju åren: Att riva upp och ersätta Obamas sjukvårdsprogram Affordable Care Act, även kallat Obamacare.
  • Att bara få upp frågan till debatt har varit en utmaning för senatens majoritetsledare Mitch McConell, eftersom flera senatorer öppet sagt att de inte tänkt rösta ja. I sista stund, och överraskande, kom Arizonas senator John McCain rakt från sjuksängen (han har fem dagar tidigare diagnostiserats med hjärntumör) och la rösten som gjorde att frågan togs upp till debatt. Han hyllades som hjälte av Donald Trump.
  • Sedan dess har två förslag hunnit röstas ner – först det omfattande sjukvårdspaket som tidigare röstades igenom i representanthuset, sedan ett förslag om att bara riva upp Obamacare och på det sättet köpa sig tid att ta fram ett nytt lagförslag.
  • Det sista alternativet – det som i USA kallats ”Skinny repeal” och kort sammanfattat är en mindre variant där man skulle ersätta några av de mest impopulära delarna av Obamacare men behålla andra bitar (bland annat sjukförsäkringen Medicaid som varit en knäckfråga för moderata republikaner) – togs upp till röstning, och föll. Även nu lägger John Mc Cain en avgörande röst, då han röstar nej tillsammans med de två moderata senatorer som redan sen innan varit väldigt kritiska mot förslaget.
  • Donald Trump kommenterar nederlaget såhär: ”Tre republikaner och 48 demokrater svek det amerikanska folket”.
John Mc Cain anländer till kongressen, bara några dagar efter att ha diagnostierats med hjärntumör. Foto: TT

Alltså har egentligen inget hänt med sjukvården än så länge, Obamacare är gällande lag. Däremot har två andra politiska händelser dominerat nyhetsflödet:

  • Kongressen röstade med överväldigande majoritet för att införa nya sanktioner mot Ryssland. Donald Trump godkänner, och kommer att skriva på, lagförslaget.
  • Donald Trump ger beskedet att transpersoner kommer att nekas att få tjänstgöra i den amerikanska armén, och häver alltså Obamas beslut från 2016 om att tillåta det. ”Vår militär ska inte behöva tyngas ner av de enorma medicinska kostnader som transpersoners närvaro i det militära medför”, skriver presidenten. Men om beskedet innebär att de mellan 2.500 och 7.000 transpersonerna som redan är i tjänst kommer att sparkas är ännu oklart. Pentagon har meddelat att man inte kommer att agera innan man får närmare instruktioner.

Det sista beskedet kommer – precis som nyheten att Reince Priebus byts ut – på Twitter. Washington Post sammanfattar den senaste tiden i Vita Huset såhär:

”President Donald Trump har gjort den här veckan historisk för tillkännagivanden på 140 tecken eller mindre.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet