Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman och USA:s president Donald Trump framför en stor bild som illustrerar ländernas vapenaffär Foto: Ivan Vucci/ TT

Analys: Khashoggi-affären – ett test för USA som avdankad världspolis

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det var en gång en tid då USA:s president var ledare för ”de goda”. En sorts sheriff med ibland lite väl hårda nypor som försökte styra världen mot mer demokrati och mänskliga rättigheter. Idag ser det annorlunda ut.

Marie Nordstrand

Utrikesreporter

USA har en allt sämre relation till sina före detta allierade i Europa och Nato. President Trumps administration har tydliggjort att man inte kommer att spendera vare sig pengar eller energi på att världen ska bli en fredligare plats där mänskliga rättigheter respekteras.

Bland annat har man hotat med att markant skära ner på sin del av finansieringen till FN:s fredsbevarande trupper och kommit på kant med Internationella brottsmålsdomstolen ICC i Haag. Samtidigt som USA vänt ryggen åt flera av sina gamla vänner har man omfamnat både nya och nygamla bekanta som Ryssland och Saudiarabien.

Saudisk journalist död

Speciell relation

USA har alltid haft en komplicerad relation till det oljerika kungadömet men på senare tid har de två länderna hamnat allt mer i knät på varandra. Saudiarabien var det första landet som Donald Trump besökte som president. Och hans svärson och rådgivare Jared Kushner har tillsammans med Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman dragit ut riktlinjerna för hur problem och konflikter i Mellanöstern ska hanteras.

Kanske är det just därför den försvunne saudiske journalisten Khashoggi är extra besvärlig för president Trump. Är det som Turkiet påstår – att Khashoggi mördats inne på Saudiarabiens konsulat i Istanbul – så måste USA visa sina kort. Hittills har budskapen varit spretiga.

Å ena sidan har högt uppsatta republikaner sagt att de tror på de turkiska uppgifterna. President Trump själv har sagt att han är mycket orolig över Khashoggis försvinnade och att man bistår den turkiska utredningen på plats i Istanbul. Å andra sidan har Trump sagt att Khashoggi-affären inte påverkar USA:s vapenhandel med det saudiska kungadömet – värd mer än hundra miljarder dollar.

Försvunnen eller mördad?

Än så länge är Khashoggi officiellt bara försvunnen. Den saudiska regimen påstår fortfarande att han lämnat konsulatet efter sitt möte den 28 september. Men Turkiet fortsätter att sätta press på Saudiarabien. Samtidigt påstår tidningen Washington Post att Turkiet har såväl video- som ljudinspelningar inifrån Saudiarabiens konsulat som bevisar att Jamal Khashoggi mördades.

Hur USA forsättningsvis kommer att hantera Khashoggi-fallet är fortfarande oklart. Men händelsen i sig – tycks vara ett i mängden av exempel på att något förändrats i världsordningen.

Förra veckan försvann och greps Interpols chef i Kina. Samtidigt kommer allt mer bevis för att det åtminstone med stor sannlikhet var den ryska underrättelsetjänsten GRU som förgiftade ex-spionen Skripal och hans dotter i den brittiska småstaden Salisbury tidigare i år.

Kanske är dessa exempel precis som Khashoggi-fallet en hint om att vissa stater just nu testar om den amerikanske presidenten verkligen har lagt sheriff-stjärnan på hyllan för alltid. 

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Saudisk journalist död

Mer i ämnet