Finlands president Sauli Niinistö och Rysslands president Vladimir Putin under ett möte i juli 2016. Foto: Jussi Nukari/AP/TT

”Ett dåligt tecken om vi inte kan föra en dialog”

Uppdaterad
Publicerad

Ryske presidenten Vladimir Putin besöker i dag Finland för att delta i Finlands firande av 100 år som självständig nation.

Samtidigt visar den ryska björnen sina muskler i Östersjön genom en stor militärövning.

När Putin träffar Finlands president Sauli Niinistö i Nyslott är det tionde gången de båda herrarna skakar hand med varandra efter Krimkrisen.

Knappast har Putin träffat någon annan ledare så många gånger efter krisen i Ukraina som Niinistö. En björn instängd i ett hörn är en farlig björn anser Niinistö som i en intervju med SVT Nyheter inför besöket betonar den stora betydelsen för Finland att man har bra relationer med Ryssland.

LÄS MER: Stort säkerhetspådrag inför finska Putinbesöket

– Vi har en 1.300 km lång gemensam gräns med Ryssland. Det är viktigt att vi kan föra en dialog om inte skulle det vara ett ganska dåligt tecken, säger president Sauli Niinistö till SVT.

– Jag har betonat att det är viktigt att Ryssland och EU hela tiden upprätthåller kontakterna med Ryssland. Bara från de baltiska länderna har jag hört kritik, fortsätter Niinistö som säger att han i övrigt fått ett brett stöd av andra EU-ledare för sina täta kontakter med den ryska ledningen.

Ryska björnen sina muskler i Östersjön

Samtidigt som Vladimir Putin besöker Finland visar den ryska björnen sina muskler i Östersjön. Världens största U-båt glider genom Östersjön och Finska viken. Och i Kaliningrad genomför den ryska och kinesiska marinen en gemensam militärövning.

Men Niinistö säger till SVT att han inte anser att Ryssland är ett hot mot den finländska säkerheten, men att Finland precis som alla andra länder ändå behöver ett försvar.

LÄS MER: Första rysk-kinesiska militärövningen i Östersjön är igång

– Så har det alltid varit i världen att varje självständig nation ser till att man har förmåga att försvara sig själv om något händer och det har vi finländare i blodet, säger president Sauli Niinistö med ett brett leende.

President Niinistö betonar att den upprustning som vi har sett i Östersjöregionen mer har varit riktad mot Baltikum.

– Om det skulle inträffa en militär konflikt i Baltikum så vore det en konflikt mellan Ryssland och Nato. En sådan konflikt skulle få katastrofala följder, säger Niinistö som inte tror att balterna behöver vara oroliga.

LÄS MER: Hundratals amerikanska soldater på väg mot Baltikum

Rapport varnar för hot mot Finlands självständighet

I rapporten ”Rysslands föränderliga roll i Finlands närområden” varnar en expertgrupp vid Utrikespolitiska institutet i Helsingfors för att Moskva kan komma att ifrågasätta lagligheten i Finlands självständighet.

Slutsatsen i studien som beställts av finländska regeringen är att Rysslands långsiktiga mål är att man globalt vill vara en större spelare. I ”nära utlandet” vill Ryssland vara med och bestämma vad som händer i andra länder skriver forskarna. Men president Niinistö oroar sig inte för det.

– Jag tror inte att någon kommer att försöka ifrågasättas Finlands självständighet och jag tror inte att det finns några sådana intressen att göra det, menar president Niinistö.

LÄS MER: ”Det är bättre att samarbeta med Ryssland än önska att det försvinner”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.