”Det inte omöjligt att vi under Joe Bidens tid som president kommer att få se ett initiativ till reform av lagstiftningen som reglerar sociala medier. En lagstiftning som ju också kommer påverka svenska användare.” Foto: JUSTIN SULLIVAN/TT

Ett digitalt krig startade inatt – men det stannar inte vid Trump

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Fredagen den 8 januari blev datumet då ett digitalt krig startade. Medan de flesta av er sov stängde Twitter permanent ner världens mäktigaste Twitterkonto, Donald Trumps privata, med över 88 miljoner följare.

Trump försökte svara genom att istället posta flera meddelanden från det officiella twitterkontot för USA:s president. Han skrev bland annat att han undersöker möjligheterna att starta en egen social medieplattform och att ”vi tänker inte bli tystade”. Bara minuter senare var de tre twittermeddelandena raderade.

Fouad Youcefi

Reporter

Under natten stängdes också en rad andra stora konton av Twitter. Bland annat konton tillhörande Trumps tidigare nationella säkerhetsrådgivare Michael Flynn, Trumpkampanjens digitala chef Gary Coby och advokaten Sidney Powell som varit drivande i flera rättsprocesser kring påstått valfusk.

Kritik mot sociala mediejättar från det konservativa USA har funnits länge och blivit alltmer högljudd under hösten. Många har valt att lämna exempelvis Facebook och Twitter för andra plattformar som lovat mer yttrandefrihet och mindre moderering. Men en av dem, plattformen Parler, drabbades också av stora bakslag under fredagen. Först meddelade Google att de tagit bort appen från Google Play, för att de anser att Parler inte tillräckligt modererar inlägg som bland annat uppmanar till våld. Sedan använde Apple en liknande motivering för att tillfälligt plocka bort Parler från App store.

Presidentvalet i USA 2020

Olika fokus

Sociala mediejättarna är privata företag och har rätt att skapa sina egna regler, regler som ju också gäller svenska användare. Men kriget kan också komma att slå tillbaka mot sociala mediejättarna. Yttrandefrihet är en viktig fråga för många världen över och tanken på att privata företag efter eget tycke kan bestämma vad som får synas och höras är något som engagerar många amerikaner långt över partigränserna.

I november kallades ledarna för de stora techbolagen till senaten för en hearing som till stor del kom att handla om yttrandefriheten.

Republikanerna ville se mindre censur av konservativa röster och demokraterna ville se ett större ansvarstagande när det gäller att ta bort material som kan vara skadligt på olika sätt. Även om båda partierna hade olika fokus, så var de överens om att Facebook, Twitter och de andra har en oerhört stor makt, som på olika sätt kunde må bra av att minskas. Därför är det inte omöjligt att vi under Joe Bidens tid som president kommer att få se ett initiativ till reform av lagstiftningen som reglerar sociala medier. En lagstiftning som ju också kommer påverka svenska användare.

Donald Trump har mist flera viktiga kommunikationskanaler de senaste dagarna, men kom ihåg att Trumpkampanjen har miljontals e-postadresser och telefonnummer som man samlat på sig under valrörelserna. Där lär det komma fler meddelanden de närmaste dagarna.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet