Bitte Hammargren, journalist och Mellanösternkännare, i Agenda. Foto: SVT

”Ett riskmoment för Saudiarabien”

Publicerad

Flygangreppen mot huthirebellerna i Jemen är ett riskmoment för Saudiarabien, som riskerar dras in i ett krig som ingen kan vinna, sade Mellanösternkännaren Bitte Hammargren i Agenda.

– Det är en upptrappning från Saudiarabiens sida och ett riskmoment. De riskerar dras in i ett inbördeskrig, ett krig som ingen part kan vinna egentligen. Det har varit tidigare krig i Jemen. Egypten gick in i norra Jemen på 60-talet. Det blev Egyptens Vietnam. Då stred Egypten mot Saudiarabien. Nu står de på samma sida mot Iran, sade Bitte Hammargren.

Vågar Saudiarabien gå in med marktrupp?

– Jag har talat med utomstående bedömare i Jemen som tror att den risken finns.

Varför är det så viktigt för saudierna att bekämpa huthirebellerna?

– Saudiarabien är alarmerat av det som de ser som den stora hegemonistiska kampen i regionen mellan dem och Iran. Iran har allierade i Beirut, Damaskus, i Bagdad och nu i Sanaa. Alltså bakgården till Saudiarabien.

Hur stor är risken att vi får en liknande utveckling i Jemen som i Syrien med ett totalt sönderfall i olika fraktioner?

– Jemen riskerar att bli ännu en kollapsad stat. Det är ett av Mellanösterns absolut fattigaste länder där en sida av de fattiga står mot de andra. Det är oerhört tragiskt.

Se hela intervjun med Bitte Hammargren här ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Jemen

Mer i ämnet