Kritikerna varnar för att ärkekonservativa regeringspartiet Lag och rättvisa (PiS) är ute efter att skaffa sig ett grepp om makten. Foto: TT

EU-kommissionen granskar Polen

Uppdaterad
Publicerad

EU-kommissionen inleder en preliminär granskning av om Polen åsidosätter EU:s grundläggande värderingar.

Det beslutades vid kommissionens överläggninger i frågan i dag, meddelade kommissionens förste viceordförande Frans Timmermans på en presskonferens i Bryssel.

Granskningen gäller i första hand den nya regeringens agerande gentemot landets författningsdomstol.

Polens nya medielagar

Rösträtten kan dras in

Granskningen är första steget i en process som inledningsvis består av ”dialog” mellan Bryssel och Warszawa, men som längre fram kan leda till varningar, rekommendationer och i sista hand sanktioner i form av exempelvis indragen rösträtt i EU-sammanhang.

– Att se till att rättsstatsprinciperna efterföljs är en nyckeluppgift för kommissionen, säger Timmermans på en presskonferens i Bryssel, där han samtidigt betonar att det inte handlar om ett politiskt beslut.

– Det här har inget med politik att göra. Jag bryr mig inte om den interna politiken i Polen och vill inte ha med det att göra, säger Timmermans.

”Putinisering”

Granskningen gäller den nya polska regeringens åtgärder gentemot landets författningsdomstol. Parallellt finns även stark oro kring deras syn på den statliga radion och television som hastigt fått nya chefer.

Kritikerna varnar för att ärkekonservativa regeringspartiet Lag och rättvisa (PiS) är ute efter att skaffa sig ett grepp om makten på samma sätt som Vladimir Putin gjort i Ryssland.

– En farlig putinisering av europeisk politik, varnade EU-parlamentets talman Martin Schulz i söndags.

– Mycket, mycket oroväckande, sade i sin tur Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) i går.

Merkel som Hitler

Den polska regeringen slår dock i från sig och anser att varken yttrandefrihet eller rättsstatsprinciper är i fara.

”Jag blev förbluffad när jag läste ert brev”, skriver justitieminister Zbigniew Ziobro i sitt svar på EU-kommissionens oro om författningsdomstolen.

Inför dagens möte höll EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker ett 45 minuter långt telefonsamtal med Polens premiärminister Beata Szydlo i går kväll, uppger nyhetssajten EU Observer.

Att diskussionen är rejält infekterad visas bland annat av polska tidskriften Wprost som på sin senaste förstasida porträtterar Juncker, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och ytterligare några EU-ledare som krigstida tyska nazistledare under rubriken ”De vill återigen övervaka Polen”.

Kan förlora rösträtt

– I slutänden kan det här innebära att Polen förlorar sin rösträtt i EU, men det är långt dit, säger Jakub Swiecicki, forskare på Utrikespolitiska institutet.

Han säger att presidenten och premiärministern har den formella makten i Polen. Men den som mest drar i trådarna i bakgrunden är förre premiärministern Jaroslaw Kaczynski, som också leder regeringspartiet Lag och rättvisa (PiS). Och kanske kan EU-kommissionens åtgärd få Kaczynski att backa lite, tror Swiecicki.

– Han har valt en hård linje. Men samtidigt är den inte i hans intresse, och han kanske kan inta en mjukare linje och hålla tillbaka sina ministrar på en del punkter.

Swiecicki säger att kommissionen aldrig tidigare vidtagit en liknande åtgärd mot något medlemsland. Det enda som kan liknas med åtgärden mot Polen är kommissionens hållning mot Ungern, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polens nya medielagar

Mer i ämnet