Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Den svenska S-ledamoten Jytte Guteland är stolt och optimistisk över målet, men alla är inte lika nöjda. Foto: SVT/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

EU-klart om mål och lag för klimatet

Uppdaterad
Publicerad

EU-länderna och EU-parlamentet har enats om ett mål om att minska koldioxidutsläppen med minst 55 procent till 2030, enligt ett pressmeddelande från EU:s ministerråd.

”Vi är mycket nöjda med den preliminära uppgörelse vi nått. Den europeiska klimatlagen spikar ramen för EU:s klimatlagstiftning 30 år framåt”, säger den portugisiske klimat-och miljöministern Joao Pedro Matos Fernandes i ett uttalande.

Uppgörelsen om klimatlagen innebär också att ett oberoende klimatpolitiskt råd ska inrättas som ska följa utvecklingen och granska hur EU lever upp till de mål som sätts upp.

Det är en del av resultatet av förhandlingarna mellan ministerrådet, som företräder de 27 medlemsländerna och EU-parlamentet. Förhandlare, rapportör, för parlamentet har varit den svenska S-ledamoten Jytte Guteland.

”Äntligen kan vi pusta ut, nu har vi en klimatlag. Jag känner mig stolt och optimistisk”, säger Guteland i ett pressmeddelande.

Enligt henne innebär uppgörelsen utsläppsminskningar på netto ”omkring 57 procent”. Parlamentets utgångsbud i förhandlingarna var 60 procent till 2030.

”Jag hade gärna sett att vi kommit ännu längre och hela vägen till 60 procent brutto. Men det här är en bra överenskommelse baserat på vetenskap som kommer göra stor skillnad för klimatet”, säger Guteland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Klimatkrisen

Mer i ämnet