Till vänster: Frans Timmermans, EU-kommissionens vice ordförande i SVT:s program Agenda. Foto: SVT/TT

EU-kommissionens vice ordförande om brexit: ”Sorgligaste jag varit med om”

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare i veckan röstade det brittiska parlamentet nej till premiärminister Theresa Mays utträdesavtal med EU för tredje gången. Osäkerheten lever vidare i minst två veckor till.

– Det dyker upp ord som jag helst inte vill säga i tv, säger EU-kommissionens vice ordförande Frans Timmermans i Agenda om den utdragna brexitprocessen.

Med siffrorna 344 mot och 286 för röstade det brittiska parlamentet nej till Theresa Mays brexitavtal en tredje gång.

EU-kommissionens vice ordförande Frans Timmermans menar att detta beror på att hårdföra euroskeptiker i Mays egna konservativa parti, så kallade brexitörer, var illa förberedda. I Agenda säger han att brexitprocessen hittills har varit en tråkig process.

Brexit

– Det är av de sorgligaste händelserna i mitt politiska liv att se ett land som växt tillsammans med oss i över 40 år vilja kapa banden. Och att se hur illa förberedda brexitörerna var. De trodde nog aldrig att de skulle vinna och hade inte planerat framåt, säger Frans Timmermans i Agenda.

Smärtsamma konsekvenser

Fredagens omröstning innebär att Storbritannien har till den 12 april på sig att meddela EU vad man kommer att göra härnäst. Antingen att lämna unionen utan ett avtal eller förhandla till sig mer tid. Det senare alternativet betyder sannolikt att man kommer att behöva delta i EU-parlamentsvalet i maj.

Frans Timmermans menar att konsekvenserna av detta kommer att bli smärtsamma och leda till förlorade arbetstillfällen.

– De ekonomiska skadeverkningarna blir stora. Ekonomier som vuxit tillsammans i över 40 år är helt hopflätade med varandra. Att kapa de banden är smärtsamt och leder till förlorade arbetstillfällen, säger han.

”Gör det till vilket pris som helst”

Han anser att brexitörerna inte har varit helt ärliga mot britterna, och framförallt inte informerat om de eventuella konsekvenserna med att lämna EU.

– Jag sa till brexitörerna: ”Ni vill detta till vilket pris som helst. Ni borde ha varit ärliga mot britterna. Åk till Nissan-fabriken i Sunderland, som inte får tillverka nästa bilmodell. Var ärliga och säg till de anställda att brexit kostar er era jobb, men det är det värt”, säger Timmermans och fortsätter:

– Tycker de anställda det? Knappast. De informerades inte om riskerna, avslutar Frans Timmermans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet