Europeiska rådets ordförande Donald Tusk Foto: AFP / TT ARIS OIKONOMOU

Donald Tusk: Extra EU-toppmöte om brexit den 10 april

Uppdaterad
Publicerad

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk kallar till ett nytt toppmöte med EU:s stats- och regeringschefer. Beskedet kom på Twitter strax efter att Storbritannien röstat nej till Theresa Mays utträdesavtal för tredje gången.

”Med hänvisning till avvisande av utträdesavtalet från underhuset så har jag beslutat att kalla in till ett toppmöte den 10 april” skriver Tusk på sitt Twitterkonto.

Meddelandet på Twitter kommer efter att Theresa Mays brexitavtal röstats ned för tredje gången. Resultatet i omröstningen blev 286 ja-röster och 344 nej-röster.

Brexit

Resultatet tar Storbritannien ett steg närmare en hård- och avtalslös brexit den 12 april. Om det i stället hade blivit ja, hade Storbritannien lämnat EU den 22 maj. 

”Sannolikt med en hård brexit”

Flera internationella medier rapporterar nu att ledamöter i EU-kommissionen befarar att en hård brexit nu kommer att bli av.

– En avtalslös brexit den 12 april är nu ett sannolikt scenario. EU har förberett sig för det här sedan december 2017 och står redo för en avtalslös brexit vid midnatt, säger en talesperson för EU-kommissionen till AFP.

Tidigare i veckan lovade Theresa May sina partikollegor att hon skulle avgå från sin post som premiärminister ifall avtalet röstades igenom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet