EU:s chefsförhandlare Michel Barnier med brexitavtalet som nu offentliggjorts. Arkivbild Foto: Olivier Hoslet/AP/TT

EU och Storbritannien offentliggör brexitavtal

Uppdaterad
Publicerad

EU och Storbritannien offentliggjorde på lördagen det 1 200 sidor långa brexitavtalet som ska reglera relationen mellan de båda parterna när Storbritannien om några dagar lämnar unionens inre marknad.

David Frost, Storbritanniens chefsförhandlare, säger att avtalet är ”en av de största och mest vidsträckta överenskommelserna någonsin, som inte bara omfattar handeln med varor utan även tjänster, luftfart, vägtransporter, social trygghet, hälsosamarbete och rättstillämpning”.

Väntas godkännas innan nyår

Biträdande premiärministern Michael Gove skriver i Times att avtalet kommer att göra det möjligt för Storbritannien att generera ”innovation och investeringar till delar av landet som har fått utstå ekonomisk nedgång”.

Brexit

Uppgörelsen väntas godkännas med bred marginal i det brittiska parlamentet den 30 december då oppositionspartiet Labour meddelat att man kommer att ställa sig bakom uppgörelsen.

I Bryssel har EU-kommissionen föreslagit att avtalet ska godkännas i provisorisk form fram till den 28 februari så att även EU-parlamentet och Europeiska rådet kan ge sitt klartecken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet