Storbritanniens premiärminister Theresa May och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker vid mötet i Bryssel. Foto: TT

EU och Storbritannien överens om brexit

Uppdaterad
Publicerad

EU och Storbritannien har nått en uppgörelse som öppnar för nästa fas i brexitsamtalen. Uppgörelsen kom i sista stund efter hårda förhandlingar mellan unionen och Storbritannien men också med nordirländska partiet DUP.
Resultatet blev att ingen hård gräns ska sättas upp mellan Nordirland och EU.

Dagens besked innebär att klartecken kan ges nästa vecka för att inleda samtal om övergångsregler och framtida handelsavtal.

– Dagens resultat är givetvis en kompromiss. Det är resultatet av en lång och intensiv diskussion mellan kommissionen och Storbritannien. Båda sidor har fått lyssna till varandra och visa kompromissvilja, säger kommissionsordförande Jean-Claude Juncker på en presskonferens på fredagsmorgonen.

Försiktig reaktion från DUP

Den svåraste frågan – kring gränsen mellan Nordirland och EU-medlemmen Irland – ska nu ha lösts. Det har varit en lång väg till uppgörelsen efter att samtalen mellan nordirländska DUP och Theresa May strandade i måndags.

– Storbritannien har gjort betydande åtaganden för att undvika en hård gräns mellan Irland och Nordirland. Men låt mig vara tydlig med att vi fortfarande har mycket arbete att göra, konstaterar Juncker.

Nordirländska DUP reagerar än så länge med försiktighet.

– Det finns fortfarande frågor om gränsuppgörelsen som vi skulle ha velat få mer klarhet kring, men vi hade inte mer tid, säger partiledaren Arlene Foster enligt Reuters.

DUP konstaterar att mycket arbete återstår att reda ut i många frågor – men också att ”ingenting är klart förrän allt är klart”.

May: Inte enkelt

Theresa May säger att parterna har arbetat ”extremt hårt” under veckan, och att det inte har varit enkelt för någon.

– Att nå hit har krävt givande och tagande från båda sidor, men jag anser att den gemensamma rapporten (dagens överenskommelse) är i Storbritanniens intresse, säger Theresa May på presskonferensen.

– Överenskommelsen som vi har gjort kommer att garantera villkoren för miljontals EU-medborgare i Storbritannien och miljoner britter i EU, säger May.

Om pengarna konstaterar hon att den ekonomiska uppgörelse som har nåtts är ”rättvis mot brittiska skattebetalare”.

Nära 100 punkter

Överenskommelsen mellan EU och Storbritannien har det fullständiga namnet ”Den gemensamma rapporten från förhandlarna från EU och Storbritannien om framsteg under fas ett under förhandlingarna i enlighet med EU-fördragets artikel 50 om Storbritanniens ordnade utträde ur EU”. Rapporten består av 15 sidor med 96 punkter där allt från medborgarnas rättigheter till förhållanden kring kärnkraftssamarbetet Euratom ingår.

Härnäst väntas nu EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk presentera sitt utkast till riktlinjer för förhandlingarna om fas två, om framtida handel och övergångsregler.

Därefter ska de 27 kvarstannande EU-ländernas stats- och regeringschefer vid sitt toppmöte nästa vecka formellt säga ja till att inleda sådana förhandlingar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brexit

Mer i ämnet