Japan har kommunicerat med den kinesiska regimen och uttryckt sin oro rörande övningarna till havs. Foto: TT

Oro i Taiwan och Japan efter Nancy Pelosis besök

Uppdaterad
Publicerad

Den japanska regeringen uttrycker oro över Kinas militärövningar kring Taiwan till följd av Nancy Pelosis besök, Sydkorea manar till lugn och USA:s president är kritisk. Så reagerar världen på Pelosis besök i Taiwan.

Pelosis besök väcker starka reaktioner världen över – inte minst i Kina där man uttrycker hård kritik mot besöket.

Nu har Japan kommunicerat direkt med den kinesiska regimen och uttryckt sin oro rörande de militärövningar till havs, som Kina aviserat. Kina ska bland annat testskjuta konventionella robotar i vattnen nära Taiwan. Övningarna väntas pågå fram till söndag.

EU: ”Lösas genom dialog”

EU vill i sin tur att spänningarna i Taiwan “ska lösas genom dialog” och att kommunikationskanaler bör hållas öppna för att “minska risken för felbedömningar”. Man förtydligar även att EU har en tydlig ett-Kina-policy som man är fortsatt hängiven.

Liz Truss, Storbritanniens utrikesminister och en av huvudkandidaterna att bli ny premiärminister, uppmanar nu Kina att minska spänningarna med USA och de-eskalera. 

– Jag stöder inte Kinas upphetsande språkbruk om detta, sade hon när hon mötte journalister på onsdagen, skriver Reuters. 

I Sydkorea, där Pelosi landade på onsdagseftermiddagen svensk tid, manar man till fred i regionen genom samtal, men i Nordkorea låter det annorlunda. Där ger man sitt ”fulla stöd” till Peking och kallar Pelosis Taiwan-besök för ett ”fräckt intrång” i Kinas interna angelägenheter. 

Kreml: ”Spänningarna bör inte underskattas”

I Ryssland har Kreml gått ut med att spänningarna som uppstått i samband med besöket inte ”bör underskattats”.

På en fråga om huruvida världen närmar sig ett krig svarar Kremls talesperson Dmitrij Peskov att han inte vill använda det ordet och att besöket var en ”provokation”.

Oro frodas i Taiwan

Taiwans regering jublar över besöket, och utrikesdepartementet säger enligt AFP i ett uttalande att det ”kommer att stärka de nära banden mellan Taiwan och USA och fördjupa samarbetet inom alla områden”. Men alla i Taiwan möter inte besöket med samma ro. Boende i landet uttrycker en stark oro för att besöket ska förvärra den redan ansträngda relationen med Kina.

– Människor har sagt att Kina kan komma att flyga med militärflygplan över oss och kanske till och med avfyra missiler. Det här ger mig väldigt mycket ångest, säger Dr Mike Chang, kirurg baserad i Taipei, till tidningen Strait Time.

Får oväntat stöd från republikaner 

I USA kritiseras besöket av president Joe Biden, men något oväntat har Pelosi istället mött stöd från landets republikaner som vanligtvis hör till hennes största kritiker. På Twitter hyllas nu hennes mod, bland annat av republikanen Kevin Roberts som driver the Heritage Foundation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.