”De som placerar dessa människor på båtar är människosmugglare, rent av terrorister. De vet mycket väl att båtarna är undermåliga och går under ute till havs och att de utsätter hundratals människor för fara,” säger Frankrikes president François Hollande i en tv-intervju. Till vänster en båt överfull med flyktingar, räddade av italiensk kustbevakning sommaren 2014. Foto: TT

Europas ledare jämför flyktingkatastrofen med terrorism

Uppdaterad
Publicerad

”De som placerar dessa människor på båtar är terrorister.” Frankrikes president François Hollande skräder inte orden när han kommenterar den senaste flytkingkatstrofen på Medelhavet, där minst 700 människor befaras ha omkommit. Flera EU-ledare kräver nu att unionen gemensamt samlar sig för att en gång för alla sätta stopp för liknande tragedier, och de högsta EU-topparna kan snart kallas till ett krismöte i frågan.

Europas har i dag reagerat med bestörtning efter dagens nyhet om att minst 700 flyktingar befaras ha dött efter att deras båt, på väg från Libyen till troligen Malta, kapsejsade på det öppna Medelhavet.

– De som placerar dessa människor på båtar är människosmugglare, rent av terrorister. De vet mycket väl att båtarna är undermåliga och går under ute till havs och att de utsätter hundratals människor för fara, säger Frankrikes president François Hollande i en tv-intervju.

Flyktingkrisen i Europa

Italien utesluter militär blockad

Italiens premiärminister Matteo Renzi har i ett uttalande uteslutit en omdiskuterad militär blockad till havs utanför Libyens kust för att förhindra liknande smugglingsförsök, skriver AP. Han menar att det ”i slutändan skulle gynna människosmugglarna”, eftersom man skulle se skeppen på plats som en garant för att rädda de migranter som skulle kunna drabbas av ännu ett skeppsvrak.

Renzi säger också att man inte kommer att kunna tvinga några av flyktingarna tillbaka till Libyen, till följd av våldsamheterna i det nordafrikanska landet.

Tyskland: Varenda dödsfall ett för mycket

Tysklands inrikesminister Thomas de Maiziere menar att det inte finns några enkla svar på flyktingkrisen och att EU måste söka en gemensam lösning. Han lyfter fram att bekämpning av flyktingsmugglare bör vara en central del av migrationspolitiken på EU-nivå.

– Vi kan inte och vi kommer inte att tolerera att dessa brottslingar offrar människoliv på en sådan stor skala utav ren girighet, säger Thomas de Maiziere i ett uttalande, enligt AP.

– Varenda dödsfall är ett för mycket, tillägger han.

Spanien: Ord räcker inte längre till

Även Spaniens premiärminister Mariano Rajoy menar att EU måste agera snabbt och gemensamt för att förhindra att dagens katastrof upprepas ännu en gång.

– I dag, och detta är den sjuttioelfte gången, får vi höra talas om ännu en mänsklig tragedi på Medelhavet. Det är ett dagligt drama. För tre dagar seda var det 400 människor. För fyra dagar sedan var det tio, säger Rajoy, enligt AP.

– Ord räcker inte längre till. Vi måste agera, och som européer riskerar vi vår trovärdighet om vi inte kan sätta stopp för dessa dramatiska situationer som nu utspelar sig på daglig basis.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk överväger att kalla till ett krismöte med EU-ländernas ledare för att diskutera flyktingkrisen vid Medelhavet, rapporterar Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingkrisen i Europa

Mer i ämnet