Ytterligare en ex-polis döms till fängelse för George Floyds död

Uppdaterad
Publicerad

Den åtalade före detta polisen J. Alexander Kueng, som knäade George Floyds rygg samtidigt som en kollega knäade mannens nacke, döms nu till tre och ett halvt års fängelse, enligt AP.

Den 25 maj år 2020 rycker fyra poliser ut efter att butikspersonal i Minneapolis larmat om att de misstänker att en man vill betala med falska sedlar. Enligt personalen sitter mannen i en bil utanför butiken. När polisen anländer sätter de handfängsel på mannen som intentifieras som George Floyd.

I samband med ingripandet knäar polisen Derek Chauvin den 46-årige mannen i halsen, bland andra assisterad av J. Alexander Kueng som knäar honom i ryggen för att hålla fast honom. Floyd förklaras senare död på sjukhus.

Kueng medger skuld

2021 dömdes polisen Derek Chauvin till 22 års fängelse för dråp och mord. J. Alexander Kueng erkände sig skyldig till medhjälp till dråp redan i oktober 2022. I utbyte lades åtalet för medhjälp till mord ned mot honom. Han avtjänar sedan tidigare ett federalt straff för kränkning av Floyds medborgerliga rättigheter. Hans statliga och federala straff kommer avtjänas samtidigt.

Det uppmärksammade dödsfallet videofilmades och fick omedelbart global spridning. Fallet ledde till världsomfattande protester mot polisbrutalitet och övervåld mot minoriteter. Det var även en del i att Black lives matter-rörelsen spred sig som en löpeld runt om i världen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.