Asienforskaren Niklas Swanström är chef för ISDP, Institutet för säkerhets-och utvecklingspolitik. Foto: ISPD

Expert om Nordkoreas kärnvapentest: Kommer fördömas hårt av omvärlden

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt nordkoreanskt kärnvapentest kommer att fördömas hårt av omvärlden, inklusive Kina, enligt Niklas Swanström, Asienforskare och chef för Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik.

– Nordkorea har varit väldigt tydligt med att man kommer att fortsätta med både sitt kärnvapen- och missilprogram. I det här tonläget med mycket konfrontation så tror ju många att de ska backa, men i det nordkoreanska psyket är det läge att visa på styrka. Det är en logisk konsekvens och inte alls oväntat, säger Swanström till TT.

LÄS MER: Nordkorea har genomfört nytt kärnvapentest

Än så länge vet vi inte helt klart vad som hänt, poängterar han. Det krävs att expertis mäter strålningen vid den nordkoreanska gränsen och gör en analys av detonationen.

– Men det verkar vara den största bomben hittills som de testat, och det är utan tvekan ett framsteg för dem. En multifunktionell bomb kan detoneras från en hög nivå och slår då ut all elektronik, detonerar den på marken är det farligt för människor.

Kina vill undvika krig

Enligt nordkoreansk television är det en vätebomb man sprängt.

Det avgörande är dels vilken typ av bomb det är, och dels hur Kina kommer att reagera. Kina har en omfattande handel med Nordkorea, och är det land som kan påverka situationen mest.

– Den stora frågan är hur mycket Kina vågar göra mot ett instabilt Nordkorea. Kommer de att utöka sanktionerna, och implementera dem? Kina vill inte ha ett krig, med en enorm flyktingvåg över gränsen.

TV: Här inspekterar diktatorn vätebomben

LÄS MER: Så nära är vi ett kärnvapenkrig

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.