Experten: ”Det är oerhört svårt att kunna förutse sådant här”

Publicerad

Terrordådet i Christchurch har lämnat många frågande om hur något sådant här kan hända. Dessutom när det rör sig om en gärningsman som påminner så mycket om norska högerextrema terroristen Anders Behring Breivik som dödade 77 personer.

– Den här mannen har haft tillgång till väldigt mycket farliga vapen men annars är det mycket svårt att underättelsemässigt ta reda på och förutse sådant här, säger Jonas Trolle, chef för Center mot våldsbejakande extremism (CVE), i SVT:s Aktuellt.

CVE arbetar för att förebygga våldbejakande extremism som är ideologiskt driven och Jonas Trolle menar att det största hotet i dag är just ensamma gärningsmän.

– Det är väldigt mycket kring ensamagerande som på olika sätt och med kanske väldigt enkla medel gör sig skyldiga till de här grova brotten.

– Nu är det ytterligare två gripna, men han skriver ju i sitt manifest om ensamagerande, säger Jonas Trolle.

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordådet i Nya Zeeland

Mer i ämnet