Una Bergmane är lärare i statsvetenskap vid London School och expert på Baltländernas politik. Foto: London School of Economics and Political Science/TT

Experten: ”Kommer bli svårt för Harmoni trots valframgången”

Publicerad

Det ryss- och Putinvänliga partiet Harmoni blir för andra valet i rad Lettlands största parti med 20 procent av rösterna. Men partiet saknar givna samarbetspartners och hamnar med all sannolikhet utanför regeringsmakten, enligt Lettlandsexperten Una Bergmane, verksam vid Londons universitet.

När alla 1 078 valdistrikt blev färdigräknade på söndagseftermiddagen står det klart att det Kreml-vänliga partiet Harmoni fått flest röster (19,9 procent) i det lettiska valet och därmed tar flest mandat i parlamentet.

Men partiets, som har nära band till Vladimir Putins parti Enade Ryssland, chanser att lägga vantarna på regeringsmakten anser Una Bergman, universitetslärare och expert på östeuropeisk politik, som inte särskilt troligt.

– Harmonis valframgång har också följts av valframgångar för de liberala och konservativa partierna, säger Una Bergmane, lärare på London school of economics and political science.

Måste söka fler samarbetspartier 

Valet blir dock ett bakslag för den sittande koalitionsregeringen, som leds av De grönas och böndernas förbund och innehavare av premiärministerposten, som backar från 56 procent till under 40 procent. De hamnar nu i minoritetställning i parlamentet och får svårt att sitta kvar utan att fler partier ansluter sig.

Det största oppositionspartiet Harmoni är ett vänsterinriktat parti, vars väljare till stor del utgörs till stor del av den ryskspråkiga befolkningen i landet, som vill att Lettland ska fjärma sig både från EU-samarbetet och medlemskapet i Nato.

Skeptisk till ryssvänlig regering

En oro som har beskrivits före valet är att Harmoni skulle forma en ryssvänlig regering tillsammans med populistiska KPV LV som blev näst största parti med 14 procent. Men deras möjligheter att ensamma hamna i majoritet bedömer Una Bergmane som små.

– En ny bredare koalitionsregering kommer förmodligen att tillträda med de konservativa. Jag ser ingen anledning att tro att Lettlands förhållande till EU eller Nato kommer att förändras nämnvärt i en ny regering, säger Bergmane.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer