Experten: Putins krigspåstående är uppåt väggarna

Publicerad

Rysslands president Vladimir Putin hävdade på måndagen att Nato automatiskt kan hamna i krig med Ryssland om Ukraina blir medlemmar i alliansen och vill återta Krim. Men det stämmer inte, enligt Jan Hallenberg på Utrikespolitiska institutet.

– Det är en barock tolkning av Natofördraget, säger han till SVT Nyheter.

Den ryske presidenten gjorde uttalandet efter ett fem timmar långt möte med Frankrikes president Emmanuel Macron.

”Om Ukraina går med i Nato och försöker ta tillbaka Krim med militära medel, då kommer europeiska länder automatiskt dras in i en militär konflikt med Ryssland, sa Putin vid en presskonferens.

Men enligt Jan Hallenberg, forskningsledare på Utrikespolitiska institutet, är detta en vantolkning av Natos syfte.

– Det är ett försvarsfördrag som innebär att om en medlem blir attackerad av en stat utanför Nato så kommer de andra att stödja dem. Det är en försvarsallians, inte en offensiv allians, säger han.

Putins egentliga åsikt okänd

Putin har ett antal exempel på när Nato agerat offensivt: Kosovokriget och ingripandet i Afghanistan. Men dessa situationer går inte att jämföra med dagens läge, enligt Jan Hallenberg.

– Det är en enorm skillnad. Att Nato ens skulle överväga att gå i krig med Ryssland över Ukraina är det inte frågan om. Det finns ingen risk för det.

Det är svårt att säga varför Putin uttalade sig som han gjorde, om han tror på det själv eller om orden är en del av en propagandastrategi gentemot det ryska folket, enligt Jan Hallenberg.

– Vad Putin tror själv kan vi inte veta, men han använder de här överdrifterna för att driva fram en kris. Han vill ha förändringar i den europeiska säkerhetsstrukturen.

Se Vladimir Putins uttalande under presskonferensen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.