Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nomineringar, omröstningar bland parlamentsledamöter och omröstning i partiet – Så avgörs det vem som tar över efter Boris Johnson. Foto: TT/SVT

Experten: Så utses en ny premiärminister i Storbritannien

Uppdaterad
Publicerad

En ny brittisk premiärminister kommer att tillkännages den 5 september. Det meddelar det konservativa Torypartiet på måndagskvällen.

Men processen dit kan bli både lång och utdragen, menar James Savage som är grundare av tidningen The Local.

– Det händer ofta i valet av Toryledare att en helt oväntad kandidat vinner, säger Savage.

Hittills har elva kandidater visat intresse för att bli ny ledare för Torypartiet och därmed ny premiärminister i Storbritannien. Vem det blir kommer att tillkännages den 5 september, uppger den så kallade 1922-kommittén på måndagen.

Kommittén består av konservativa partiledamöter som tillsammans beslutat om hur tidsplanen för processen som leder fram till utnämningen ska se ut.

Målet är att man redan i juli ska ha två kandidater klara för att sen låta de resterande medlemmarna i partiet, knappt 200 000 personer, få rösta om vem man vill ska ta över som ledare.

– Jag är väldigt angelägen om att vi ska få det här avklarat så snabbt och smidigt som möjligt, sa Graham Brady som leder kommittén på måndagen.

”Kan bli en oväntad kandidat”

Efter att Boris Johnson meddelade sin avgång blev det snabbt spekulationer kring vem som skulle ta över posten som premiärminister i Storbritannien. Att så pass många kandidater anmält intresse är inte något ovanligt, enligt James Savage som är grundare av tidningen The Local.

– Alla kandidater kanske inte tror att de har en chans att vinna. Men det här är ett sätt att höja sin profil i partiet och också öka sina chanser att sedan kunna få en högt uppsatt ministerpost.

En första röstomgång kommer äga rum redan på onsdag. För att gå vidare till den behöver man minst 20 nomineringar från parlamentets 358 ledamöter. Sedan behöver man minst 30 röster på onsdagen för att gå vidare till nästkommande omröstning som hålls på torsdag.

Kandidaterna som just ny lyser starkast är bland andra den tidigare finansministern Rishi Sunak, som var en av de första att avgå i protest mot Boris Johnson. Även utrikesministern Liz Truss och handelsministern Penny Mordaunt har blivit stora snackisar.

– De tre har en god chans. Men det kan bli någon helt annan som seglar upp, säger Savage.

Så hur går processen till? Se svaret i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.