Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag ser det som en del av vårt normala liv” – Hör reaktioner från boende i Taiwan på Kinas militärövning. Foto: Taiwan Coast Guard

Experten: Stödet från USA till Taiwan lär fortsätta

Uppdaterad
Publicerad

Det kommer nu reaktioner från omvärlden efter att Kina under torsdagen inlett en militärövning runt Taiwan. Enligt Björn Jerdén, chef vid Nationellt kunskapscentrum om Kina, finns ett bredare stöd för Taiwan, men USA:s är det viktigaste.

– Den mest troliga utvecklingen är att det amerikanska stödet kommer att fortsätta, säger han i SVT:s Morgonstudion.

För första gången simulerar Kina en fullskalig attack genom att i princip omringa Taiwan och utföra skenanfall mot fiendens militära mål, enligt kinesisk stats-tv.

Övningen sker bara tre dagar efter att Taiwans folkvalde president Lai Ching-Te, som av Kina ses som en ”farlig separatist”, svurits in efter att ha vunnit valet i januari tidigare i år.

Reaktioner från omvärlden: ”Djupt oroad”

Runt om i världen kommer nu uttalanden efter Kinas inledda militärövning. EU har uttalat sig och säger enligt The Guardian att de vill ”bevara status quo” i Taiwansundet och motsätter sig ”alla ensidiga handlingar” som ”med våld eller tvång” ändrar på det.

I en intervju med The Straits Times säger Australiens utrikesminister Penny Wong att hon är ”djupt oroad över storskaliga militära operationer från Kina i Taiwansundet”.

Japans chefskabinettssekreterare Yoshimasa Hayashi säger enligt The Japan Times att det är viktigt för landet att fortsätta föra en dialog med Kina om vikten av ”fred och stabilitet” i Taiwansundet.

Experten: Stödet från USA lär fortsätta

USA:s president Joe Biden har tidigare sagt att landet kommer att hjälpa Taiwan om Kina skulle anfalla. Och Björn Jerdén, chef vid Nationellt kunskapscentrum om Kina, menar att USA:s stöd för Taiwan har ökat de senaste åren.

– Oavsett vem som vinner presidentvalet så är nog den mest troliga utvecklingen att det amerikanska stödet kommer att fortsätta, säger han i SVT:s Morgonstudion.

Hör hur boende i Taiwan reagerar på Kinas militärövning i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.