Experten: Vi kan vänta oss ökade spänningar med Nordkorea

Uppdaterad
Publicerad

Nordkorea har snabbt ökat antalet robottester och nu riskerar spänningarna med omvärlden återigen att förvärras, enligt Nordkoreaexperten Christopher Green.

– Nordkorea kommer fortsätta genomföra tester och det kommer tvinga fram ett svar från USA, säger han.

Under de två senaste åren av pandemi har Nordkorea hållit en relativt låg profil – men inte längre.

Onsdagens test var det senaste i en ovanligt aktiv period som inleddes redan under hösten 2021, enligt Nordkoreaexperten Christopher Green, verksam vid tankesmedjan International crisis group.

I januari i år nåddes en rekordnotering då man genomförde hela sju provskjutningar under en enskild månad.

En av dem var en medeldistansrobot av modellen Hwasong-12, den kraftfullaste roboten landet testat sedan 2017, med kapaciteten att flyga över Japan och nå amerikanska baser på Okinawa och Guam.

Därefter har ytterligare tre tester genomförts, minst två av dem misstänks ha inkluderat komponenter som ingår i långdistansrobotar.

Flera förklaringar

Att Nordkorea återigen blivit mer aktiva när det gäller vapentester kan ha flera förklaringar.

Det handlar dels om att placera sig på den internationella agendan och visa att man kan utgöra ett problem för omvärlden, menar Christopher Green.

– Nu vill man generera inflytande inför framtida förhandlingar, säger han.

Ett annat skäl kan vara det Sydkoreanska presidentvalet som genomfördes i mars i år. Trots att Nordkoreas officiella hållning är att man inte bryr sig om grannlandets interna angelägenheter vill man utöva påtryckningar, enligt Green.

– Man vill försäkra sig om att Nordkoreafrågan fortsätter skapa oenighet i Sydkorea.

Skyddas av Ukrainakriget

Att de senaste testerna har genomförts samtidigt som Ryssland invaderat Ukraina kan också verka till landets fördel.

– Ukrainakonflikten är inte en förklaring till Nordkoreas agerande men det fungerar definitivt som en katalysator. Det innebär att USA och dess allierade inte kommer att komma överens med vare sig Ryssland eller Kina om sanktioner i FN:s säkerhetsråd.

Nu väntar sannolikt ett par skakiga månader framöver, tror Christopher Green.

– Nordkorea kommer fortsätta genomföra tester och det kommer tvinga fram ett svar från USA. Det kan i sin tur användas av Nordkorea som ett tecken på en fientlig handling vilket ger dem ytterligare utrymme att genomföra fler tester.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.