Besökare vid en järnvägsstation i Sydkoreas huvudstad Seoul följer en nyhetssändning som visar arkivbilder på tidigare robottest i Nordkorea, under onsdagen den 16 mars. Foto: TT

Misslyckat robottest i Nordkorea – skrotdelar uppges ha fallit över Pyongyang

Uppdaterad
Publicerad

Nordkorea genomförde under onsdagen vad som tros vara ytterligare ett robottest – landets tionde i år. Men testet uppges ha varit misslyckat. Roboten exploderade strax efter att den avfyrats, enligt Sydkoreas militär.

Onsdagens robottest genomfördes från Nordkoreas internationella flygplats Sunan, strax utanför huvudstaden Pyongyang, enligt ett uttalande från Sydkoreas militär.

Det rör sig troligtvis om en ballistisk robot som exploderade relativt kort efter att den avfyrats, på en höjd under 20 kilometer, uppger en källa inom den sydkoreanska militärledningen för Reuters.

Enligt den Seoul-baserade nyhetssajten NK News har skrotdelar fallit i eller i närheten av huvudstaden Pyongyang till följd av explosionen. Sajten hänvisar till flera ej namngivna vittnen och ett fotografi som visar hur ett rykande objekt faller till marken framför ett sick sack-färgat spår av rök.

Nordkorea har genomfört ett ovanligt stort antal robottester under 2022.

Både USA och Sydkorea har tidigare varnat för att landet förbereder nya test av så kallade interkontinentala ballistiska robotar med full räckvidd. En sådan robot tros ha kapacitet att nå USA:s fastland och skulle vara det första testet av sitt slag sedan 2017.

Det är fortfarande oklart vilken typ av robot som avfyrades under onsdagen. Testet har bland annat lett till fördömanden från USA:s utrikesdepartement som menar att det står i strid med resolutioner från FN:s säkerhetsråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.