Expertens tips till brexitförhandlarna: Så borde de ha gjort

Uppdaterad
Publicerad

Brexitförhandlingarna är inne i en intensiv fas – och ett nytt avtal kan vara nära. Men både Storbritannien och EU hade kunnat agera annorlunda.
– Båda parter hade möjlighet att föregå med gott exempel. Men de har stångats mot varandra i tre år, säger Lars-Johan Åge, professor i förhandlingsteknik.

EU och Storbritannien uppges vara nära ett nytt brexitavtal – som kan bli klart under torsdagen när premiärminister Boris Johnson åker till Bryssel.

Lars-Johan Åge, professor i förhandlingsteknik, reder i SVT:s Morgonstudion ut hur parterna har förhandlat under brexit – och hur de borde ha gjort.

– Det verkar som att det är först nu man har börjat förhandla på riktigt, på ett sätt där man försöker hitta gemensamma lösningar, säger han.

”Stukat ego”

Enligt Lars-Johan Åge har parternas agerande smittat av sig, vilket har varit bidragande till de utdragna förhandlingarna.

– För EU:s del tror jag orsaken är att de fick ett rätt så stukat ego från början när britterna ville lämna. För britternas del handlar det mer om att de har en konfrontationstradition i sin inhemska politik. Sedan har de också en inhemsk press som är väldigt nationalistisk och också väldigt oförlåtlig mot politiker, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brexit

Mer i ämnet