Björn Appelgren, folkbildningsansvarig Internetstiftelsen. Erik Åsard, professor i nordamerikastudier. Marie Grusell, forskare politisk kommunikation. Foto: Sara Wallin/SVT, TT

Experterna: Det här handlar Trumps twitterbråk om

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump har skrivit under en presidentorder i hopp om att kunna genomföra lagändringar för sociala medier-plattformar. Varför gör han det? Och kan han få igenom en sådan lagändring?

Konflikten mellan Trump och Twitter trappas upp. Under tisdagen flaggades två av presidentens inlägg på plattformen med en uppmaning till följare om att ”kontrollera sanningshalten” i de påståenden som inläggen innehöll.

Trump reagerade starkt på markeringarna och gick ut och skrev att sociala medier-plattformar ”tystar konservativa röster” och begränsar yttrandefriheten. Två dagar senare flaggades ytterligare ett av hans inlägg. Då gällde det en tweet om protesterna i Minneapolis som dolts och markerats som ”förhärligande av våld” av Twitter.

Nu ska presidenten ha skrivit under en presidentorder som handlar om att sociala medier-plattformar inte längre ska ha något skydd mot rättsliga påföljder.

Kommer det här få några konsekvenser för yttrandefriheten? Och vad innebär det här för Donald Trump?

– Det här är den typ av konflikt som han älskar, och hans anhängare älskar, säger Erik Åsard, professor i Nordamerikastudier.

Se klippet för att höra experternas förklaring.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Presidentvalet i USA

Mer i ämnet