Bild på fasaden på det hus där explosionen har ägt rum. Foto: Polisen i Magdeburg

En död efter gasexplosion i flerfamiljshus i Tyskland – flera skadade

Uppdaterad
Publicerad

En explosion inträffade under fredagsmorgonen i ett flerfamiljshus i Blankenburg i östra Tyskland. En person har avlidit och 11 personer ska enligt tyska MDR vara skadade varav en allvarligt. Explosionen ska ha orsakats av flytande gas som fanns på flaskor i lägenheten.

Polis, räddningstjänst och tyska militären är på plats och man har under förmiddagen evakuerat människor som bor i huset.

– Vi kan inte utesluta att det finns fler skadade, säger Uwe Becker, talesperson för polisen, enligt tyska medier.

Räddingsledare Lohse säger till MDR Sachsen-Anhalt, att en person har avlidit efter explosionen. Personen är en 75-årig man och ska vara hyresgäst av den lägenhet där explosionen ägt rum.

Enligt nyhetssajten MDR Sachsen-Anhalt låg flera människor medvetslösa på gatan när brandkåren först anlände. Samtidigt stod en lägenhet i full brand.

En karta som visar var i Tyskland explosionen inträffade. Foto: SVT

Fler barn evakuerade

Runt 100 barn som befunnit sig på en förskola intill flerfamiljshuset där explosionen inträffade, har evakuerats. Inget barn har kommit till skada. Även en skola ska ligga i närheten men där finns ännu ingen information.

En gasexplosion

En person saknades efter explosionen men hittades senare vid liv av räddningstjänsten, rapporterar MDR. Det innebär att alla personer är hittade. Anledningen till explosionen uppges vara flytande gas som polisen hittade i lägenheten.

Polisen och andra specialister på explosioner finns nu på plats för att fortsätta undersöka olycksplatsen.

Färre skadade än man trott

Inledningsvis var informationen att det rörde sig om 25 skadade men den siffran skrevs senare ner till 11 varav en av dem ska vara allvarligt skadad. Fyra poliser ska också ha fått gasröksförgiftning.

Blankenburg är en mindre stad i delstaten Sachsen-Anhalt, i östra Tyskland och som har lite över 20 000 invånare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.