Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stor förödelse i Kiev efter kraftiga raketattacker. Foto: Reuters

Attacker mot flera ukrainska städer

Uppdaterad
Publicerad

Ett flertal kraftiga explosioner har inträffat runt om i Ukraina under måndagsmorgonen efter misstänkta ryska raketattacker. Detonationerna har krävt flera liv och beskrivs som direkta attacker mot civila.

Under natten till måndagen ska explosioner har inträffat i städerna Dnipro och Zaporizjzja, rapporterar BBC. Detonationer ska också ha inträffat i Zjytomyr, Khmelnitsky, Ternopil, Lviv och Charkiv. I flera av städerna ska civil infrastruktur ha slagits ut.

Fyra attacker mot Kiev

I huvudstaden Kiev uppges minst fyra attacker ha ägt rum. Anton Gerashchenko, rådgivare till landets inrikesminister, bekräftar att minst fem har dödats och tolv skadats i samband med explosionerna i staden, rapporterar CNN. Totalt ska minst 11 ha dödats och 64 skadats, enligt landets statliga räddningstjänst, rapporterar Reuters.

Samtliga av dödsoffren uppges vara civila.

Första attackerna mot staden på månader

Flyglarm ska ha hörts över Kiev i över en timme innan den första attacken inträffade strax efter klockan åtta på morgonen lokal tid. Stadens borgmästare Vitalij Klytjko bekräftar att det skett explosioner i det centrala Sjevtjenko-distriktet, som inrymmer både historiska kvarter och flera regeringsbyggnader.

Attackerna utgör de första mot den ukrainska huvudstaden på flera månader. President Zelenskyj har uppmanat stadens invånare att stanna kvar i skyddsrummen.

Ukraina: 43 av 83 missiler har skjutits ner

Ukraina uppger att 83 ryska missiler har avfyrats hittills. Av dem har 43 skjutits ned av ukrainsk militär, rapporterar Sky News.

Enligt Bridget A Brink, USA:s ambassadör i Kiev, tycks attackerna inte vara riktade mot militära mål. Hon tror snarare att explosionerna innebär en eskalering av ryska attacker mot civilia.

Krigsvetaren: Svar på brosprängningen

Ilmari Käihkö, docent i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan, menar att Ryssland börjat attackera civila mål i högre grad i och med att man saknar bra underrättelser för att attackera militära mål. Han tror att måndagens attacker är ett svar på sprängningen av Krimbron i helgen.

– Den enkla tolkningen är att det här är ett svar på brosprängningen på Krim. Det kräver nya åtgärder från Ryssland och har man inte stridskrafter att vända kriget så attackerar man civil infrastruktur inför vintern, säger han till SVT Nyheter.

Enligt överstelöjtnant Joakim Paasikivi är attackerna ytterligare ett ”led i den ryska krigföringen”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.