Kyrkan St. Sebastian i Negombo, norr om colombo på Sri Lanka, en av platser som drabbades av explosionerna. Foto: TT/chamila Karunarathne

Explosioner i Sri Lanka – hundratals döda i flera blodiga attacker

Uppdaterad
Publicerad

Åtta explosioner skakade Sri Lanka under påskdagen. Tre kyrkor och tre lyxhotell attackerats samtidigt. Minst 253 personer har dödats och ungefär 500 är skadade, enligt nyhetsbyrån Reuters. Ett flertal av offren är utländska medborgare – däribland tre danskar. Det finns inga uppgifter om skadade eller döda svenskar, uppger UD.

Sent på söndagskvällen gick UD ut med en avrådan från ”icke nödvändiga resor” till Sri Lanka. Detta efter att totalt åtta explosioner inträffat i landet under påskdagen.

24 personer har gripits misstänkta för sprängningarna, enligt New York Times som hänvisar till lankesisk polis.

Terrordåd i Sri Lanka 2019
Polis utanför Shangri-La hotel i Colombo den 21 april 2019. Foto: Ishara Kodikara/AFP

Sex av explosionerna inträffade samtidigt. Tre kyrkor och tre lyxhotell drabbades under morgonen, svensk tid. Ett par timmar senare inträffade ytterligare två explosioner i utkanten av huvudstaden Colombo, uppger Reuters.

Premiärministern: ”Fega attacker”

Sri Lankas president Maithripala Sirisena är chockad av dåden och premiärminister Ranil Wickremesinghe kallade in det nationella säkerhetsrådet till krismöte.

”Jag fördömer kraftigt dessa fega attacker mot vårt folk i dag”, skriver Wickremesinghe på Twitter.

Attentaten i de tre kyrkorna ska ha utförts mitt under gudstjänsterna på påskdagen. Explosioner har rapporterats i St Anthonys kyrka i centrala Colombo, i St Sebastians kyrka i staden Negombo, tre mil norr om Colombo och i en kyrka i staden Batticaloa, på östra delen av ön.

I Zion church i Batticaloa hade morgonens söndagsskola precis avslutats när bomben exploderade. 28 personer dog där – och hälften av dem var barn, enligt vad kyrkoledaren säger till TT.

Samtidigt inträffade även explosioner i de tre lyxhotellen Shangri-La, Cinnamon Grand och Kingsbury. Samtliga tre hotell ligger i Colombo.

– Vi hade precis ätit i restaurangen. Det var extremt overkligt, säger svenske Patrik Alm som bodde på Shangri-La över påskhelgen.

Flera explosioner har inträffat på olika platser i Sri Lanka. Foto: SVT

Utöver de sex morgon-dåden inträffade två explosioner i samband med polisens jakt på misstänkta gärningsmän och inblandade, rapporterar BBC.

Den sjunde explosionen inträffade nära ett zoo i Dehiwela, strax utanför huvudstaden, uppger Reuters.

Samtidigt kom rapporter om åttonde explosion i Colombo-förorten Dematagoda. Där har tre poliser omkommit, enligt BBC.

Religiösa extremister anklagas

Sri Lankas försvarsminister Ruwan Wijewardena säger att polis och militär identifierat de som är skyldiga till sprängningarna och anklagar religiösa extremister för attentaten, utan att nämna vilken religiös grupp det eventuellt rör sig om.

Ministern kallade det inträffade för en ”olycklig terrorincident”, på sin presskonferens som sändes på twitter.

Ingen person eller grupp har hittills gått ut och sagt sig ligga bakom dåden.

Sri Lankas polischef varnade nyligen för attacker i kyrkor, erfar AFP. Informationen kom från en utländsk underrättelsetjänst som varnade för att den islamistiska gruppen NTJ planerade ett dåd, rapporterar TT.

NTJ är en radikal islamistisk grupp i Sri Lanka som lät tala om sig förra året i samband med vandalisering av buddhistiska statyer.

Reuters rapporterar samtidigt att kristna i Sri Lanka mött ett ökat motstånd från extremistiska buddhister på senare år. En stor majoritet av lankeserna är buddhister medan islam och kristendom är minoritetsreligioner.

Lankesisk militär utanför kyrkan St. Anthony's Shrine, efter att en explosion inträffat. Foto: TT

Sammanlagt har minst 253 personer har dödats och ungefär 500 personer är skadade, uppger Reuters som hänvisar till en polistalesperson.

De flesta dödsoffren tros vara lankeser. Omkring 30 utländska medborgare uppges ha dödats i de blodiga attackerna, uppger ministern Harsha de Silva på Twitter. Däribland tre danskar.

Bland dödsoffren finns även tre britter, två brittisk-amerikanska medbogare, en person från Nederländerna, en kines, en portugis och två turkiska medborgare, rapporterar The Guardian som hänvisar till vad de respektive ländernas utrikesministerier har kunnat bekräfta.

Många av dödsoffren befaras vara barn. Exempelvis tros hälften vara barn av de totalt 25 personer som dödades i attentaten i kyrkan i Batticaloa.

30 utländska medborgare döda

Två av explosionerna misstänks ha utförts av självmordsbombare, enligt en tjänsteman som har uttalat sig anonymt för nyhetsbyrån Reuters.

Vid explosionen i St. Sebastians kyrka ska 50 människor ha dött, enligt Reuters som hänvisar till uppgifter av lokal polis.

En äldre kvinna får hjälp i närheten av kyrkan St. Anthony's Shrine, där en av explosionerna ägde rum. Foto: TT

Inga uppgifter om skadade svenskar

Enligt UD finns det inga uppgifter om skadade eller döda svenskar. UD uppskattar att mellan 100 och 200 svenskar befinner sig i landet, både resenärer och bofasta.

UD har utfärdat en avrådan från så kallat ”icke nödvändiga resor” till Sri Lanka, med anledning av attackerna. Avrådan gäller tills vidare.

Regeringen i Sri Lanka har infört utegångsförbud i tolv timmar och begränsat tillgången till sociala medier i Sri Lanka.

Utegångsförbudet varar i tolv timmar från klockan 18, lokal tid, på påskdagen. Det är försvarsministern som säger att man genomför åtgärderna för att stoppa extremistgrupper i landet.

Ingen grupp har än så länge tagit på sig dåden.

Förhöjd säkerhet på flygplatsen

På sin Facebooksida uppmanar nu Srilankan Airlines alla passagerare som ämnar att lämna landet från Bandaranaike International Airport i huvudstaden Colombo att komma dit minst fyra timmar innan avgång. Detta gäller oavsett vilket flygbolag man ska flyga med.

Detta på grund av förhöjd säkerhet.

Som standard brukar flygbolag ange att man bör vara på flygplatsen ungefär två timmar innan avgång.

St Anthonys kyrka i staden Colombo i Sri Lanka efter explosionen 21 april 2019. Foto: Ishara S. Kodikara/AFP

Uppmaningen: Donera blod

Socialdepartementet på Sri Lanka uppmanar nu också människor att donera blod.

”På grund av den rådande katastrofsituationen har vi stort behov av blod. Det råder blodbrist och därför ber vi människor att donera.”

Fakta: Sri Lanka

Sri Lanka består av huvudön Ceylon och ytterligare några mindre öar. Enligt senaste folkräkningen uppgår befolkningen till 21,7 miljoner. En majoritet av lankeserna (60 procent) är buddhister, men invånarna bekänner sig även till hinduismen (20 procent), islam (10 procent) samt kristendomen (10 procent).

Landet har länge präglats av en konflikt mellan folkgrupperna tamiler och singaleser. Tamilerna krävde redan på 1970-talet självstyre och en egen stat i landets östra och norra delar. En väpnad radikal grupp, Tamilska Eelams befrielsetigrar (LTTE), bildades för att nå tamilsk självständighet. Konflikten tappades upp på 1980-talet efter att LTTE dödat flera singalesiska soldater.

Decennier av ömsom fred och krig avlöste varandra. Efter en regeringsoffensiv 2009 förklarades LTTE besegrade.

Landet har en stark presidentmakt men styret väljs direkt av folket i allmänna val. Samtidigt har flera skandaler med ingredienser som maktmissbruk, korruption och valfusk avlöst varandra genom åren. President är sedan 2015 Maithripala Sirisena från Förenade nationella partiet (UNP).

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd i Sri Lanka 2019

Mer i ämnet