Patrik Alm och Anna Kalm efter att de precis kommit hem från hotellet i Sri Lanka. De hade precis ätit frukost på hotellet – då bombmännen kom på söndagsmorgonen. Foto: Privat/TT

Svenska paret firade påsk på hotellet – då kom bombmännen

Uppdaterad
Publicerad

Anna Kalm och hennes man Patrik Alm tog in på lyxhotellet Shangri-La i Sri Lanka över påskhelgen. Då slog bombmännen till under hotellfrukosten.

– Vi käkade i restaurangen strax innan det hände, säger Patrik till SVT Nyheter.

Anna Kalm och Patrik Alm bor i Sri Lanka sedan ett par år tillbaka.

De har en lägenhet i Colombo men över påskhelgen hade de tagit in på lyxhotellet Shangri-La precis vid stranden.

Terrordåd i Sri Lanka 2019

”Extremt overkligt”

På söndagsmorgonen gick de för att äta hotellfrukost innan träningspasset. Och det visade sig vara deras räddning. Kort efter att de lämnat frukostbuffén skedde explosionerna.

– Vi kunde likaväl ha kunnat göra ett träningspass på morgonen och sedan ätit frukost. Då hade vi inte varit här längre, säger Patrik Alm.

Paret hade lämnat frukosten och tagit sig ut ur hotellet när de hörde första smällen. De gick tillbaka och såg hur fönstren vid restaurangen var borta. De såg människor som låg på golvet och andra som genomförde hjärt- och lungräddning.

Samtidigt såg de rökmoln över staden som troligtvis kom från de andra hotellen i närheten.

– Det var extremt overkligt, säger Patrik.

Mamma förlorade tre barn

Enligt vad hotellpersonalen har berättat för dem sprängde sig en person i restaurangen. En annan person ska sedan kort därpå ha sprängt sig vid hissarna då människor rusade ut.

På grund av utegångsförbudet kunde paret inte ta sig hem. Hotellgästerna samlades i stället utanför hotellet och har sedan fått vänta hela dagen medan militär har genomsökt byggnaden. Andra hotellgäster hade förlorat flera anhöriga – en mamma förlorade tre barn.

– Folk har pratat med varandra, med andra gäster och personal. Det blir en sorts terapi, säger Patrik Alm.

Först på kvällen fick paret tillstånd att åka hem till sin lägenhet.

– Det är en spökstad här nu. Vi fick åka förbi en polisstation för att få tillstånd att ta oss hem. Det är en overklig dag.

Minst 310 personer dödades i attackerna mot kyrkor och hotell på påskdagsmorgonen. Omkring 500 människor uppges vara skadade. 24 personer har gripits misstänkta för inblandning i dåden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd i Sri Lanka 2019

Mer i ämnet