Foto: TT

Extremvärme i Indien – klimatforskare: ”Testar gränserna för mänsklig överlevnad”

Uppdaterad
Publicerad

Indien och Pakistan har drabbats av rekordhöga temperaturer senaste veckorna som en direkt följd av klimatförändringarna, enligt experter. Extremvärmens hälsoeffekter kan slå mot en miljard människor, uppger FN:s klimatpanel IPCC.

– Den här värmeböljan testar gränserna för mänsklig överlevnad, säger Dr. Chandni Singh.

Indien är ett av de länder som kommer påverkas mest av värmeböljor som en direkt effekt av klimatkrisen, enligt FN:s klimatpanel IPCC. Medeltemperaturen under april månad nådde strax över 37 grader – den högsta sedan mätningarna började för 122 år sedan.

Huvudstaden New Dehli noterade över 40 graders värme sju dagar i rad förra månaden, enligt CNN. Myndigheterna tvingades då stänga skolor och uppmana invånarna att hålla sig inomhus under hettan.

Klimatkrisen

Värmekupoler allt vanligare

Värmeböljor är inte ovanliga i Indien. Men i år har de höga temperaturerna kommit tidigare än normalt. En orsak är att det bildats en så kallad värmekupol, enligt SVT:s klimatkorrespontent Erika Bjerström.

– Det inträffade även i Kanada förra sommaren då många människor dog. Det man vet är att det kommer att bli vanligare i takt med klimatförändringarna. Den extrema värmen beror också på jetströmmar som försvagats, vilket också är i enlighet med klimatforskarnas modeller, säger hon i SVT: Aktuellt.

Även jordbruket, energiförsörjningen och järnvägen påverkas. I vissa delar av Indien har miljontals invånare varit strömlösa till följd av brist på leveranser av kol till kraftverken.

– Den stora oron är att böljan leder till energikris och svårigheter att hålla igång industrier, sjukhus och luftkonditioneringar. Nu säger man att kollagren kan vara slut om bara några dagar. Man är även rädd för översvämningar eftersom glaciärerna i Himalaya kan smälta snabbt när det blir ett sådant här värmepåslag.  

”Aldrig tidigare skådat”

Enligt Dr. Chandni Singh, seniorforskare på FN:s klimatpanel, kan värmen få genomgripande effekter på invånarnas hälsa.

– Den är typen av värmebölja har vi aldrig tidigare skådat. Vi har sett en förändring i intensitet, tid och varaktighet. Det här är vad klimatexperter förutspådde, säger han i ett uttalande, enligt CNN.

Värmeböljan har även drabbat grannlandet Pakistan, inte minst i den sydöstra provinsen där temperaturen uppmättes till 47 grader i fredags.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet