Milismän kopplade till HTS i Idlib-provinsen Foto: TT / AP

Extremister tar över i Idlib-provinsen

Uppdaterad
Publicerad

Den sunniextrema milisen Hayat Tahrir al-Sham (HTS) har i veckan tagit kontroll över hela Idlibprovinsen i nordöstra Syrien, enligt den Londonbaserade människorättsorganisationen SOHR.

HTS, som har kopplingar till al-Qaida, har tvingat bort sina mer moderata rivaler i den Turkietstödda koalitionen NLF, uppger SOHR.

Utvecklingen gör situationen i landet mer osäker. Ryssland och Turkiet slöt i september ett avtal i syfte att ”frysa” konflikten mellan regeringen och rebellerna i Idlib, men HTS omfattas inte av det avtalet.

Syrienkriget

– Detta öppnar för en rysstödd regeringsoffensiv för att ta tillbaka provinsen, säger SOHR:s chef Rami Abdurrahman till nyhetsbyrån AP.

Idlib är det sista stora området i Syrien som kontrolleras av rebellsidan, med undantag för de kurdiska områdena i nordost och det område som Turkietstödd milis intagit i nordväst.

Omkring tre miljoner människor lever i provinsen, många av dem flyktingar från andra delar av Syrien.  Hayat Tahrir al-Sham

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet